Conferință internațională la Sâmbăta de Sus despre pastorația persoanelor cu adicții

În perioada 16-17 octombrie, la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus are loc o conferință dedicată pastorației persoanelor cu adicții în Biserica Ortodoxă, la care participă mai mulți invitați din străinătate, după cum informează mitropolia-ardealului.ro. Manifestarea aduce la zi ultimele informații și strategii pastoral-misionare atât de necesare în asistența religioasă a oamenilor încercați de varietatea adicțiilor din societatea contemporană.

Întâlnirea preoților, profesorilor și medicilor implicați în programe de pastorație și consiliere a persoanelor dependente de alcool sau stupefiante, dar și de alte lucruri din lumea actuală ce pot cauza deficiențe fizice și psihice este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, sub patronajul Mitropoliei Ardealului și în parteneriat cu Programul Național Antidrog al Patriarhiei Române, cu Centrul Sfântul Nicolae pentru Consiliere și Recuperare a Persoanelor dependente de Alcool și alte Droguri din Iași, precum și cu Programul Sfântul Dimitrie Basarabov pentru Educație și consiliere în Adicții în România din Cluj-Napoca. Sunt prezenți la Academia Teologică de la mănăstirea ocrotită de Munții Făgăraș profesori de teologie, de medicină, psihiatrii și psihologi, preoți și asistenți sociali. Moderatorul conferinței este conf. univ. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie din Sibiu, iar printre invitații speciali se numără pr. Vasileios Thermos, psihiatru și profesor invitat la Harvard Divinity Scool, Boston College și Andover Newton Theological School, dr. Jane Hinshaw, psihiatru-șef la Mental Health Clinic din cadrul Ann Arbor Veterans Administration Medical Center și instructor clinic de psihiatrie la University Health System din Michigan, dr. Daniel B. Hinshaw, medic chirug și profesor la universitatea din Michigan amintită și specialist în medicina paliativă, dr. Evgheni Protsenko, neuropsiholog, fondator și director al programului de recuperare „Lumea veche” de lângă Moscova, dr. Radu Andrei, medic primar psihiatru, șeful secției „Psihiatrie-Toxicodependențe” a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola” din Iași, Floyd Frantz, licențiat în psihologie, consilier și misionar în România al Centrului Misionar Creștin Ortodox din SUA, fondator și director al programului „Sfântul Dimitrie Basarabov” din Cluj-Napoca al Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana” din Cluj-Napoca și pr. Iulian Negru, consilier la Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, fondator și director al Centrului „Sfântului Nicolae” din Iași, precum și coordonatorul Programului Antidrog al Patriarhiei Române.

„O datorie pastorală”

În debutul întâlnirii, pr. Iulian Negru a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „În lumina Evangheliei mântuirii, Biserica are datoria pastorală de a ajuta persoanele dependente sau robite de patimi. Totuși, nu este suficient să fie descrise sau deplânse patimile, cu toate consecințele lor: relele personale, familiale și sociale pe care le aduc, ci este nevoie de a ajuta pe cei robiți de patimi să se elibereze sau să se vindece de răutatea lor”, a transmis Întâistătătorul Bisericii noastre. Mesajul de binecuvântare a Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a fost transmis de consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, iar mesajele de bun-venit au venit și din partea Facultății de Teologie din Sibiu, prin decanul acesteia, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel și din partea Agenției Naționale Antidrog, prin directorul acesteia, chestorul Sorin Oprea.

În cele două zile dedicate conferinței, partea academică a întâlnirii, în care specialiștii adunați la Sâmbăta de Sus au prezentat lucrări tematice, este completată și de o împărtășire a experiențelor din lucrul cu această categorie de credincioși, precum și de temeinicirea unor legături și colaborări între instituțiile reprezentate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…