Conferință internațională la Palatul Patriarhiei

La Palatul Patriarhiei, a avut loc astăzi, 12 mai, conferința internațională cu tema Cooperarea Stat – Biserică în vederea promovării conceptului de economie sustenabilă în timp de criză. Întâlnirea a fost organizată de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDROM – și de Comisia Europeană a Bisericilor din Bruxelles.

În deschiderea conferinței a fost citit mesajul de felicitare și încurajare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericirii Sale la această conferință: „Într-un astfel de cadru sperăm ca bisericile din întreaga Europă să ofere un răspuns comun cu privire la problematica nouă, de multe ori dramatică, din domeniul social și economic apărută în urma crizei economice care afectează întreaga lume. Criza financiară și economică în care se află lumea de astăzi este în mare parte rezultatul lăcomiei, al câștigului nedrept, al speculei financiare, al evaziunii fiscale la nivel mondial. Pe de altă parte, discrepanțele sociale aduse de această criză care trasează noi delimitări între națiuni bogate și națiuni sărace, între oamenii însărăciți și oamenii îmbogățiți, au un impact social pronunțat atât la nivel național, cât și internațional. Rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos cel Înviat din morți să binecuvânteze pe toți cei prezenți la lucrările acestei conferințe și să le dăruiască inspirația și bucuria dialogului și a cooperării, în slujba unei dezvoltări economice durabile, sustenabile, a combaterii sărăciei prin solidaritate creștină și a promovării drepturilor religioase în spațiul public”, informează Radio TRINITAS.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Bisericilor, dar și ai instituțiilor statului român.

„Prin noul cod al asistenței sociale și mai ales prin ceea ce vor prevedea actele normative subsecvente se va crea și în domeniul asistenței sociale un cadru de dialog astfel încât această colaborare între Stat și Biserică, între Stat și Culte să conducă de fapt la o îmbunătățire a vieții cotidiene a cetățenilor, a comunităților”, a arătat Valentin Mocanu, secretar de stat în cadrul Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, după cum informează TRINITAS TV.

Obiectivul principal al întâlnirii a fost acela de a încuraja participarea la dezbaterile privind sustenabilitatea economică, condițiile de muncă și protejarea zilei de duminică, ca zi nelucrătoare.

„Am dorit să arătăm că și România depune toate eforturile în a dezvolta acest concept și în special Biserica Ortodoxă, prin programele pe care le are, prin Filantropia și ONG-urile de lângă Biserică, care deja au pus în mod practic, nu teoretic acest concept. În acest sens acest program vizează atât vizita la proiecte de incluziune socială a persoanelor în situații de risc, cât și partea de cooperare Stat-Biserică în promovarea conceptului de economie socială, dar și de economie sustenabilă”, a spus Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom.

„Noi ne așteptăm de la această conferință să ne aducă un schimb de informații, un schimb de practici. Noi, în această conferință vrem să reunim oameni din mai multe țări să vedem cum putem să lucrăm împreună pentru a avea o economie sustenabilă fără ca unii să se simtă amenințați de ceilalți din celelalte țări pentru a ajunge la o societate justă. Mai avem pe de altă parte și inițiativa la nivel european pentru a ne asigura că oamenii nu mai lucrează în ziua de duminică. Noi vrem să lucrăm pentru ca la nivel european să se reglementeze acest lucru pentru ca oamenii să nu mai lucreze duminica de exemplu, să nu mai lucreze seara foarte târziu sau dimineața foarte devreme pentru a proteja viața socială și viața de familie”, a explicat Dieter Heidtmann, Platforma CALL – Acțiunea Bisericilor pentru Muncă și Viață.

În cadrul conferinței au fost prezentate și modele de implicare a Bisericilor în susținerea persoanelor dezavantajate, dar și modele de angajare a ONG-urilor în promovarea conceptului de economie socială.

Comentarii Facebook


Știri recente