Conferință internațională la Kiev: Cooperare pentru organizarea de pelerinaje

La Kiev, s-au pus bazele unei colaborări între Sectorul Pelerinaje al Patriarhiei Române și centrele de pelerinaje din Ucraina și Rusia, în cadrul conferinței organizate de centrul de pelerinaj al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, organizat în perioada 20-22 octombrie, informează „Ziarul Lumina”.

Conferința internațională ‘Organizarea de pelerinaje în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene și în afara ei’, organizat la Kiev în cursul lunii trecute, a reunit reprezentanții sectoarelor de pelerinaje din mai multe țări ortodoxe, în vederea intensificării misiunii Bisericii prin organizarea de pelerinaje. La invitația Preasfințitului Alexandru, Episcop de Pereaslav-Hmelnițkii, coordonatorul Sectorului de relații externe al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la această conferință, Sectorul Pelerinaje al Patriarhiei Române a fost reprezentat de părintele Alin Hotcoleanu.

Lucrările conferinței au debutat în Sala Sinodului, cu prelegerea Preafericitului Vladimir, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine. Au mai susținut referate Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Inokentie, reprezentanții Patriarhiei Ruse, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Mark și Preasfințitul Episcop Tihon, Vladimir Telejenko, directorul Centrului de pelerinaje al Mitropoliei Ucrainei, ierom. Nicodim, directorul Centrului de pelerinaje al Patriarhiei Ruse, juristul Tatiana Ivanova, arhim. Pimen, coordonatorul Biroului de pelerinaj al Lavrei Pecerska din Kiev, reprezentanți ai centrelor de pelerinaj din Israel, Germania, Italia, Grecia, Serbia, precum și reprezentanți ai unor agenții de turism din Kiev.

Prezentarea pelerinajelor organizate de Patriarhia Română

Părintele Alin Hotcoleanu, delegatul Patriarhiei Române, a susținut un referat în care a prezentat activitatea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române, compus din Centrul de pelerinaje ‘Sfântul Apostol Pavel’ și Agenția de turism ‘Basilica Travel’. ‘În ceea ce privește diversitatea ofertei, pelerinii noștri pot alege din bogăția de destinații traseul de pelerinaj spre care simt cea mai mare chemare sufletească: Israel, Iordania, Egipt, Turcia – Capadocia și Constantinopol, Grecia, Italia, Bulgaria, Muntele Athos, Basarabia, Siria-Liban. Cel mai căutat de credincioși este pelerinajul din Israel, fie în varianta simplă, fie în combinație cu Iordania sau cu Egiptul. Organizăm, de asemenea, un pelerinaj în Israel cu cazare la Așezământul Românesc de la Ierihon, care aparține Patriarhiei Române și funcționează în regim de mănăstire, credincioșii pelerini beneficiind aici de servicii foarte bune de cazare și masă, ajutând în felul acesta la susținerea activității misionare. Am realizat colaborări cu parohiile românești din diaspora, organizând pentru românii de peste hotare pelerinaje în Israel sau în Grecia, cu plecare din țările unde își desfășoară activitatea. În ceea ce privește programele interne, încercăm acoperirea unui teritoriu cât mai mare din țara noastră, oferind posibilitatea pelerinilor să călătorească în orice zonă a țării. Realizăm și programe in-comming pentru grupuri din alte țări. Am avut grupuri de canadieni, suedezi, greci și finlandezi care au dorit să viziteze România în această perioadă. Cele mai importante locuri de pelerinaj din țara noastră sunt bisericile și mănăstirile care păstrează sfinte moaște întregi sau părți din sfinte moaște, biserici și mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni’, a spus părintele Alin Hotcoleanu.

Delegatul Patriarhiei Române a evidențiat în expunerea sa și programele de odihnă și tratament de la Centrul social pastoral ‘Sfânta Maria’ de la Mănăstirea Techirghiol. Părintele Alin Hotcoleanu a subliniat că pentru anul 2011 sunt programe noi în portofoliul de oferte pentru organizarea de pelerinaje în Ucraina, Rusia, Serbia, Macedonia, Ungaria, Austria sau Cipru.

Pelerinajele, prilej de cunoaștere reciprocă

Lucrările conferinței au continuat în incinta Mănăstirii Lavra Pecerska. Au susținut referate delegați din Ucraina, Grecia și Italia. După-amiază, participanții au vizionat o expoziție în Muzeul Lavrei Pecerska. ‘În dimineața zilei de 22 octombrie am avut o întrevedere cu Romeo Stanciu, reprezentantul misiunii diplomatice a României la Kiev. Domnia sa și-a exprimat bucuria pentru participarea unui delegat al Patriarhiei Române la această conferință și pentru colaborarea noastră cu Centrul de pelerinaje al Mitropoliei Kievului’, ne-a declarat părintele Alin Hotcoleanu.

Conferința internațională s-a încheiat în 22 octombrie, printr-un pelerinaj la mănăstirile și bisericile din Kiev.

Comentarii Facebook


Știri recente