Conferință internațională la Cernăuți și Suceava

În perioada 4-6 octombrie, la Cernăuți, la Universitatea Națională ‘Iurii Fedkovici’, și la Suceava, la Universitatea ‘Ștefan cel Mare’, se desfășoară Conferința internațională ‘Culturi și Religii în Bucovina Istorică: retrospectivă și perspective ale dezvoltării’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Majoritatea participanților provin de la instituții din Cernăuți, Suceava și Sibiu.

La conferință vor participa personalități din domeniul academic, politic și religios, care, prin referatele și comunicările prezentate, vor facilita o percepție reciprocă a istoriei diferitelor culturi, religii și etnii. Va fi luată în discuție și relevanța ‘toleranței bucovinene’ tradiționale, interreligioase și interculturale, pentru comunicarea transfrontalieră. În final, se va încerca o apreciere a rolului regiunii istorice și culturale a Bucovinei într-o Europă unită și importanța ei pentru conviețuirea culturilor răsăritene și apusene. Lucrările prezentate în cadrul conferinței vor fi reunite într-un volum, publicat în limbile ucraineană, română și engleză, conform comunicatului de presă transmis de organizatori.

Conferința este organizată de Fundația Reconciliation în South East Europe din Sibiu, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Bucovinene al Universității Naționale ‘Iurii Fedkovici’ din Cernăuți, cu Institutul Bucovina al Academiei Române din Rădăuți, Facultatea de Istorie și Geografie a Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava și Centrul Regional Cernăuți de Reciclare și Perfecționare a Calificării Funcționarilor Organelor de Stat, bucurându-se de sprijin financiar din partea Fundației ‘Friedrich Ebert’ din București și a Bisericii Evanghelice Braunschweig.

Dezbateri și mese rotunde

Luni, 4 octombrie, la Cernăuți, participă la conferințe și dezbateri Dieter Brandes – Directorul Fundației ‘Reconciliation in SE Europe’, prof. univ. dr. Oleksandr Dobrzhanskyy, decanul Facultății de Istorie, Politologie și Relații Internaționale, Universitatea Națională ‘Iurii Fedkovici’ din Cernăuți, rectorul Universității Naționale ‘Iurii Fedcovici’ din Cernăuți, prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, șeful Admin. Regionale de Stat Cernăuți Mykhaylo Papiev, președintele Cons. Regional Cernăuți, Ivan Șylepnytskyy, primarul orașului Cernăuți, Mykola Fedoruk, consulul general al României la Cernăuți, Tatiana Popa, IPS Mitropolit Onufrie din Cernăuți, Episcop dr. Christoph Klein din Sibiu, Rabin Noah Kofmansky din Cernăuți. Mai multe referate vor fi prezentate de cercetători din Cernăuți și Suceava. Marți, 5 octombrie, vor continua prezentările de referate, precum și dezbateri pe temele ‘Istoria Bucovinei până la 1918. Receptarea religioasă’, ‘Perioada românească în istoria comunităților religioase a Bucovinei (1920-1944)’, ‘Relevanța ‘toleranței habsburgice’ pentru situația social-politică actuală’.

În aceeași zi, la Suceava au loc prezentări și dezbateri, la Universitate, cu participarea prof. dr. Ștefan Purici, decanul Facultății de Istorie și Geografie a Universității ‘Ștefan cel Mare’ Suceava, pr. prof. dr. Vasile Grajdian, Fundația ‘Reconciliation in SE Europe’ cu sediul la Sibiu, rectorul Universității ‘Ștefan cel Mare’, prof. dr. ing. Adrian Graur, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Arcadie Popescu, primarul Sucevei Ion Lungu, Igo Koffler din partea Comunității Evreiești Rădăuți, prof. dr. Sorin Golda de la Comunitatea Evreiască Suceava, Episcop dr. Christoph Klein din Sibiu, Stefanie Moser de la Fundația ‘Friedrich Ebert’. Lucrările conferinței vor continua miercuri, 6 octombrie, la Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente