Conferință internațională despre migrație la Sibiu

La Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu a avut loc întâlnirea anuală a European Society for Research in Ethics (Societas Ethica). Această organizație a fost înființată în 1964 de teologul Hendrik von Oyen la Basel (Elveția), având în momentul de față aproximativ 270 de membri. Tema dezbătută la Sibiu despre migrație prezintă relevanță pentru România și actualitate atât pentru continentul european, cât și pentru întreaga lume, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

European Society for Research in Ethics (Societas Ethica) se dorește a fi o platformă care oferă posibilitatea schimbului de idei și experiență între teologi din diverse tradiții și universitari specialiști în etică. În fiecare an, la sfârșitul lunii august, este organizată o conferință la care sunt invitați membri și alte persoane interesate să susțină prelegeri pe marginea temei alese. Ajunsă la ediția 49, conferința din acest an a avut ca temă ‘Valorile eticii și migrația popoarelor’, o temă de mare actualitate, România fiind confruntată cu acest fenomen al migrației imediat după schimbările din 1990.

Organizată în condiții deosebite de Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu, conferința a reunit cadre didactice și cercetători de la diverse universități din Europa și din lume, preocupați de variatele aspecte ale migrației. După cuvintele de salut din deschiderea conferinței, s-a susținut referatul inaugural aparținând prof. Gernot Haupt de la Universitatea din Klagenfurt, Austria. Acesta a vorbit despre ‘Migrație și poziția împotriva populației de etnie romă din Europa’. În referatul de deschidere al celei de-a doua zile, Matthew Gibney de la Universitatea din Oxford a abordat tema ‘Refugiați și dreptatea între state’.

Problema migrației în abordare filosofică și etică

Conferința a continuat cu sesiuni de comunicări pe subteme, fiind analizate aspectele legate de migrație. Tematica a fost abordată și din perspectivă filosofică de Karoline Reinhardt de la Universitatea din Tübingen, care se întreba dacă oprirea migrației nu este o utopie și a analizat acest lucru din perspectiva teoriei lui John Rawls referitoare la legea popoarelor și subiectul migrației.

Marcus Agnafors de la Universitatea din Lund a explicat cum o guvernare bună implică și o politică mai generoasă față de imigrație, el prezentând și o serie de factori și teze proprii cu privire la subiect, la care a ajuns în timpul cercetărilor și studiilor doctorale. O analiză din perspectivă etică asupra drepturilor migranților și refugiaților a prezentat și James Souter de la Wolfson College. Un studiu de caz asupra influenței pe care prezența copiilor și tinerilor școlari din familii migrante o exercită asupra nativilor germani a prezentat Kerstin Schloegl Frierl, aceasta atrăgând atenția că în Germania școlile frecventate în majoritate de copii ce provin din familii migrante sunt privite cu mai puțină încredere.

Speranța Dumitru, cercetătoare română de la Universitatea Paris Descartes, a abordat tema ‘cumpărării de inteligență’ din țările sărace. Aceasta a arătat că egalitatea de șanse, dacă reprezintă un minimum pentru conceptul de dreptate socială, atunci acest concept impune angajarea profesioniștilor, acest lucru încurajând ‘importul de inteligență’. Aproximativ pe aceeași linie a mers și Mihai Grigore, cercetător român la Universitatea din Erfurt, care a vorbit despre plecarea studenților români la studii în străinătate și despre oportunitățile pe care aceștia le au odată cu încheierea unui stagiu complet de pregătire, la revenirea în țară. Un volum cu toate contribuțiile participanților va fi în curând tipărit, de asemenea, acestui eveniment îi va fi dedicat și un număr special al Revistei Ecumenice Sibiu (RES).

Comentarii Facebook


Știri recente