Conferinta interdisciplinara ‘Vindecarea memoriei’ desfasurata la Iasi s-a incheiat

Conferinta interdisciplinara ‘Vindecarea memoriei’ desfasurata pe parcursul a trei zile la Sala de Festivitati a Centrului eparhial Iasi si la Caminul Teologic ‘Sf. Nicolae’ al Arhiepiscopiei Iasilor s-a incheiat astazi. Manifestarea a debutat miercuri in prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Conferinta ‘Vindecarea memoriei’ se inscrie intr-un proiect mai amplu derulat in tara noastra de catre Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa si de Conferinta Bisericilor Europene, care isi propune revigorarea dialogului dintre Biserici. La aceasta conferinta a participat si pr. lect. dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti, care ne-a vorbit despre importanta organizarii unor astfel de manifestari: ‘Aceste proiecte poarta si numele de procese, iar procesele dureaza mereu generatii intregi. Sunt procese lungi care incep, fiind o initiativa venita din partea Comunitatii Europene a Bisericilor protestante si din partea Conferintei Bisericilor Europene, care a fost implementata si in Irlanda, in Scandinavia, in tarile Africii, si cu siguranta va aduce roade. Roadele nu le vom culege astazi sau maine, desi la participanti se pot vedea depasirea multor prejudecati pe care le avem unii vis-a-vis de altele si centralitatea iubirii lui Hristos pentru lumea pe care trebuie sa o luam in serios, toate Bisericile, si care trebuie sa devina o marturie comuna pentru ca noi sa devenim credibili in Europa unita pe care o asteptam si in care vom intra’.

Pr. lect. dr. Daniel Benga ne-a prezentat si cateva dintre concluziile la care au ajuns participantii la conferinta ‘Vindecarea memoriei’ desfasurata in aceste zile la Iasi: ‘Am descoperit cu totii ca vindecarea memoriei nu inseamna uitare, ci inseamna amintire, si amintirea e taina vindecarii. Putem remarca faptul ca am discutat despre problemele specifice Moldovei in acest simpozion in care reformati, catolici si ortodocsi s-au pus la masa si au stat de vorba pe teme care sunt putin comode si pe care nu le putem discuta intotdeauna cu mare iubire fata de celalalt. Au fost cateva indicatii, si anume cu privire la receptarea acestor simpozioane, pentru ca este foarte importanta ca discutiile de aici sa fie receptate. O alta concluzie care va trebui discutata mai departe este recomandarea pe care reprezentantii de aici au facut-o ca, probabil la cea de a treia Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, septembrie 2007, sa se faca cu o semnare festiva a Chartei Oecumenica care este codul bunelor maniere in Bisericile din Europa, pe care si Bisericile din Romania ar trebui sa o insuseasca si sa o ia mai in serios’.

Reprezentantul Conferintei Bisericilor Europene, Reinhard Frieling, a subliniat, de asemenea, importanta comuniunii intre oameni, indiferent de nationalitate sau religie: ‘Temele acestea inseamna doua provocari: tine de marturia si de slujirea noastra crestina sa contribuim la impacarea natiunilor si culturilor in Europa, sa impacam culturi si popoare in Europa, dar acest lucru va fi posibil daca fiecare se va impaca cu celalalt. ‘Cu harul Tau, Doamne, transforma lumea’. Aceasta lozinca a fost la baza Adunarii generale ecumenice de la Porto Alegre, Brazilia. Rugaciunea a fost concretizata cu urmatorul lucru: ‘Innoieste, Doamne, lumea si incepe innoirea cu mine insumi’.

Comentarii Facebook


Știri recente