Conferința interdisciplinară a medicilor și preoților la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a avut loc vineri, 23 septembrie, o conferință națională cu participarea medicilor și cadrelor didactice de la facultăți de medicină din țară, a preoților și a cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Întâlnirea a avut ca scop evidențierea legăturii dintre știința medicală și credința în Dumnezeu.

Congresul Național de Medicina Muncii, cu participare internațională, organizat la Sibiu de Societatea Română de Medicină a Muncii, în perioada 22-24 septembrie, a dedicat o întreagă zi unei conferințe comune a cadrelor medicale cu invitați din mediul academic teologic, pentru a găsi puncte comune și modalități de colaborare în păstrarea sănătății publice. Participanți de la Facultatea de Medicină ‘Victor Papilian’ și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’, ambele din Sibiu, adunați în sala de conferințe a Academiei Teologice de la mănăstirea brașoveană, au prezentat comunicări științifice în care au fost ilustrate legăturile între medicină și spiritualitate, dintre trup și suflet, dintre munca de medic și cea de preot și, mai ales, între misiunea medicului și ajutorul divin pe care îl primește orice acțiune curativă.

Aflată sub titulatura ‘Medicina muncii și corelația cu alte discipline’, conferința s-a bucurat de participarea unor personalități din lumea medicală, a lumii academice și a societății civile. Prezidiul a fost format din prof. univ. dr. Dorin Bardac de la Facultatea de Medicină din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Irimie Marga de la Facultatea de Teologie din același oraș, dr. Nicolae Cârstea, deputatul Gheorghe Gabor, primarul orașului Făgăraș, Constantin Mănduc și, nu în cele din urmă, directorul Direcției de Sănătate Publică Satu-Mare, Dorel Coica.

După rugăciunea de la deschiderea lucrărilor și mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, transmis de pr. conf. univ. dr. Irimie Marga, fiecare membru al prezidiului a vorbit participanților despre importanța întâlnirii într-un mediu atât de special și prielnic unor astfel de manifestări interdisciplinare.

‘Medicina călugărească’

Prima comunicare științifică a aparținut pr. conf. univ. dr. Irimie Marga, care a expus o incursiune în istoria bisericească, pentru a aminti tuturor că primele spitale, primii medici și primele preocupări de medicină au apărut în sânul Bisericii.

Intitulată ‘Biserica și medicina la români’, lucrarea a insistat pe rolul preoților și al monahilor în apariția și dezvoltarea medicinii în Țările Române.

‘După cum reiese din documentele păstrate, dar și din mărturiile străinilor care ne-au vizitat, Biserica Ortodoxă Română, prin așezămintele și slujitorii ei, s-a implicat în alinarea suferințelor sufletești și trupești ale poporului. Slujitorii Bisericii, preoții și călugării, erau singurii cărturari ce aveau preocupări în domeniul medical, chiar dacă doar la nivel empiric. Această activitate a călugărilor din trecut pentru potolirea și alinarea ‘boalelor’ și a suferințelor, întemeiată pe o credință vie și o evlavie adâncă, este cunoscută în istorie sub numele de medicină călugărească. Bolnița mănăstirească, locul medicinii călugărești, a avut un rol deosebit în practicarea medicinii, însuși tipiconul vieții monahale impunând căutarea celor bolnavi și suferinzi’, a spus pr. conf. univ. dr. Irimie Marga.

Au urmat discuții pe marginea celor expuse, iar părintele Cristian Berca a întărit cele expuse prin lucrarea ‘Aspecte ale medicinii muncii oglindite în paginile Sfintei Scripturi și ale Sfinților Părinți’. Comunicări științifice au prezentat și medici prezenți la conferință. Dintre acestea amintim referatul ‘Medicina muncii în tandem cu sistemul imun, interfața între self și nonself. Particularitățile răspunsului imun în triada om – mediu de muncă – sănătate’ al cercet. pr. dr. Didi Surcel. Conferința a mai cuprins masa rotundă ‘Noutăți legislative în medicina muncii’, dar și un program cultural-artistic.

Comentarii Facebook


Știri recente