Conferința finală a proiectului ‘Demnitatea omului și sărăcia în România’, la Sibiu

La Biblioteca Astra din Sibiu s-a desfășurat conferința finală a proiectului ‘Demnitatea omului și sărăcia în România’, derulat de Centrul de Cercetare Ecumenică al Universității ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. La activități au participat copiii de la centrele de zi Jibert și Homorod, oaspete fiind Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Proiectul ‘Capacități, abilități și deprinderi psihosociale și culturale la copiii aflați în dificultate (generată de starea de sărăcie) ce frecventează Centrul de zi Jibert și Centrul de zi Homorod în scopul facilitării integrării sociale’ este finanțat de Parohia Evanghelică Witikon, Zürich (Elveția). Proiectul s-a desfășurat până la finalul săptămânii trecute, sub îndrumarea Biroului de Asistență Socială al Arhiepiscopiei Sibiu, și a fost parte a cercetării despre demnitatea omului. Beneficiarii direcți au fost 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, proveniți din familii cu grad ridicat de vulnerabilitate. Pe parcursul a cinci luni, aceștia au participat la diverse activități recreative.

În cadrul conferinței de încheiere care a avut loc la Biblioteca ‘Astra’ din Sibiu au fost invitați, alături de specialiștii implicați în cercetare, și copiii de la centrele de zi amintite care au prezentat o parte din activitățile susținute de ei. Astfel, copiii au prezentat icoane pictate pe sticlă, pe piatră sau pe lemn, lucrări artistice realizate prin modelarea lutului, în cadrul activităților de art-terapie. Participanții la conferință au fost încântați de programul artistic al copiilor care au interpretat, îmbrăcați în costume tradiționale românești, săsești și țigănești, cântece și dansuri specifice.

Stimularea omului prin iubire

Alături de specialiști și de preoții care conduc cele două centre de zi, pr. Ciprian Creangă de la Jibert-Rupea și pr. Matei Dan Sucaciu de la Homorod, la eveniment a participat și Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. ‘S-a putut vedea că există o comuniune, o frățietate, există multe posibilități ca toți să trăim frumos și minunat cu tradițiile noastre pe care trebuie să le sprijinim. Biserica Ortodoxă dă astăzi un examen prin ceea ce v-a oferit dumneavoastră și prin programul la care a luat parte’, a spus Înaltpreasfințitul Laurențiu.

Ca semn de apreciere, Mitropolitul Ardealului a oferit prof. dr. Stefan Tobler, coordonatorul proiectului ‘Demnitatea omului și sărăcia în România’, o diplomă de mulțumire și o icoană cu Sfântul Ștefan.

Profesorul Ștefan Tobler, managerul proiectului, a remarcat faptul că ‘s-a lucrat mult în acest proiect în legătură cu ceea ce reprezintă demnitatea omului’. ‘Am fost preocupați și de resursele interioare ale omului, iar astăzi, aici, am apreciat ceea vine din om, atunci când este iubit. Sarcina Bisericii este să-i învețe pe oameni iubirea. Am văzut acest lucru la preoții care au lucrat cu cele două grupuri de copii și am convingerea că, deși sunt multe probleme, mult mai puternică este iubirea, ceea ce am văzut astăzi la acești copii’, a spus prof. dr. Ștefan Tobler.

Activități de art-terapie pentru copii

Sorina Corman, evaluator, asistent universitar la Catedra de Sociologie și Asistență Socială a Universității ‘Lucian Blaga’, a vorbit despre obligația de a aduce bucuria în sufletele acestor copii. ‘Putem să le arătăm că pot fi respectați. Sunt copii care s-au confruntat cu marginalizarea, sărăcia, care știu să plângă mai mult decât să râdă’, a spus ea.

Referitor la activitatea desfășurată în cadrul proiectului, dar și sub îndrumarea Biroului de Asistență Socială al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului, pr. consilier social Ciprian Creangă a arătat că ‘în centrul de la Jibert și centrul de la Homorod a lucrat o echipă interdisciplinară, formată din sociologi, psihologi, profesori, iar copiii provin dintr-un mediu defavorizat, dintr-o zonă izolată a județului Brașov, copii cu situații familiale deosebite’. ‘Acești copii au pășit cu încredere în centrele noastre, au participat la activități de pictură, dans, art-terapie’, a dezvăluit el.

Cei care au depus mult efort și au arătat dragoste antrenându-i pe copii în activitățile din fiecare zi sunt preoții de la parohiile Homorod și Jibert, sprijiniți de familiile lor. Un exemplu este la Homorod, unde soția preotului și fiica acestuia s-au dedicat total activităților cu copiii defavorizați.

Dana Sucaciu, o tânără voluntară la Centrul de la Homorod pentru copii defavorizați, condus de preotul Sucaciu Matei Dan, a povestit cum a pregătit copiii la dansurile tradiționale țigănești, dar, a precizat ea, aici s-au desfășurat și activități de pictură, dansuri, muzică, informatică, abilități practice, prelucrarea lutului. ‘Am făcut mici excursii în zonă, copiii au fost premiați la fiecare activitate, astfel că i-am impulsionat să participe și să vină cât mai des. În momentul de față sunt, la centrul de la Homorod, în jur de 50 de copii și sperăm să mergem mai departe’, a punctat Dana Sucaciu.

Comentarii Facebook


Știri recente