Conferinta Europeana a Radiourilor Crestine sarbatoreste astazi 12 ani de la infiintare

Aceasta organizatie reuneste aproximativ 30 de posturi de radio din mai multe tari europene, in special din vestul continentului. Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei este unul dintre posturile de radio crestin-ortodoxe din Europa si singurul post de radio din Romania care face parte din aceasta Conferinta, incepand cu anul 2001. Amanunte despre Conferinta Europeana a Radiourilor Crestine ne-a oferit parintele Nicolae Dascalu, directorul Institutului Cultural Misionar ‘Trinitas’ si consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Conferinta Europeana a Radiourilor Crestine a fost infiintata in anul 1994, la Bruxelles. Aceasta organizatie profesionala are in randul ei, ca membri, posturi de radio din intreaga Europa, in special din vestul Europei. Acest lucru este si explicabil pentru ca, in primul rand, acolo s-a infiintat industria aceasta de comunicare prin radio, prin televiziune, si are ca o trasatura definitorie faptul ca toate radiourile membre impartasesc aceeasi dorinta de a avea o privire crestina asupra lumii. Aceasta organizatie are ca scop tocmai comunicarea intre comunicatorii crestini care lucreaza in radio si, in acelasi timp, are intre trasaturile ei si preocuparea pentru construirea unei constiinte europene comune, o constiinta europeana crestina in mass-media si, in special, in radio’.

Postul de radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei face parte din Conferinta Europeana a Radiourilor Crestine din 2001, fiind singurul post de radio din Romania membru al acestei organizatii. Despre contextul in care postul de radio Trinitas si-a inceput colaborarea cu celelalte radiouri crestine din Conferinta Europeana ne-a vorbit parintele consilier Nicolae Dascalu: ‘Radio Trinitas a devenit membru in anul 2001, deci suntem in anul al V-lea de cand participam si noi ca membri la lucrarile Conferintei Europene a Radiourilor Crestine. Noi am fost interesati de a stabili niste legaturi cu profesionistii din radio, pentru ca preocuparea noastra principala a fost aceea de a intra in contact nu la nivelul acesta confesional, din punctul de vedere al credintei, ci din punctul de vedere al profesiei. Am facut pasul acesta, printr-o cerere de inscriere care a fost prezentata la Colocviul anual din toamna anului 2001, de la Budapesta, Ungaria, intr-o tara vecina, iar Consiliul de administratie a analizat cererea noastra si a aprobat ca si postul de radio Trinitas sa faca parte din aceasta conferinta. Pentru ei este o experienta noua, pentru ca au la masa de discutii si reprezentanti ai Ortodoxiei, deoarece un post de radio care este ortodox prin ceea ce face, dar si pentru noi este important sa fim participanti la astfel de intruniri, pentru ca ne da un plus de experienta si ne ajuta se intelegem mai bine cum gandesc altii radioul, cum se implica in misiunea Bisericii si cum se implica in societate’.

Radio Trinitas va organiza in acest an, in Romania, cel de-al XIII-lea Colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine. Decizia a fost luata in cadrul celui de-al XII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, desfasurat in luna octombrie 2005, la Praga. Prin aceasta decizie s-a raspuns pozitiv invitatiei adresate de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de a organiza in Romania urmatoarea intalnire.

Comentarii Facebook


Știri recente