Conferința duhovnicească „Tinerii și preocupările lor – Prețuiește viața”, la Biserica „Sfântul Nectarie”

La Biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului”, „Sfântul Ierarh Nectarie” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din cartierul ieșean „Alexandru cel Bun”, Protopopiatul Iași I, a avut loc duminică, 8 martie a.c., conferința duhovnicească cu tema: „Tinerii și preocupările lor – Prețuiește viața”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Iași și Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași.

Conferința duhovnicească moderată de către pr. Petrică Lehaci, parohul Bisericii „Sfântul Nectarie”, a fost precedată de slujba Paraclisului Maicii Domnului. În cadrul întrunirii au ținut alocuțiuni pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Vasile Nechita, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța, pr. Daniel Damaschin, preot misionar la Biserica „Nașterea Domnului” și „Sfinții doctori fără de arginți, Cosma și Damian”, de la Maternitatea Cuza Vodă, și prof. dr. Dan Mihalcea, asistent universitar și medic specialist ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. La conferință au mai fost prezenți și alți preoți din Iași, care au răspuns la întrebările tinerilor prezenți.

Prima intervenție a fost a pr. Constantin Sturzu, care a vorbit despre Duminica Ortodoxiei și despre semnificația icoanei în viața creștinului ortodox. „Icoana reprezintă cel mai bine dreapta credință. Este un simbol al Ortodoxiei, pentru că rezumă o întreagă dogmatică. Într-o icoană a Mântuitorului noi vedem că El este și om, și Dumnezeu. Icoana concentrează două mari elemente care definesc Ortodoxia: învățătura de credință, pentru că icoana a fost acest catehism vizual din care au învățat strămoșii noștri, și trăirea, relația vie cu Dumnezeu. Icoana este făcută pentru a ne închina, pentru a mijloci această fereastră către ceruri”, a spus pr. Constantin Sturzu.

A urmat referatul pr. prof. Vasile Nechita, care a explicat faptul că problemele pe care le au tinerii pot fi raportate la comportamentul adulților, la modul de exprimare a credinței lor în societatea de astăzi. „Avem o tendință de a plasa altora ceea ce trebuie să facem noi. Dimpotrivă, noi suntem cei care trebuie să lucrăm mai întâi, pentru ca Dumnezeu să ne ajute. Lucrurile, în perioada în care ne aflăm astăzi, suferă o transformare. Ortodoxia nu mai e trăită așa cum am trăit-o noi. De multe ori cerem copiilor să fie cum vrem noi. Ei se comportă ca noi. Tineretul se exprimă așa cum ne-a văzut pe noi. Deci, noi, în primul rând, avem o problemă, cum ne exprimăm credința ortodoxă astăzi. Generația care a prins propaganda atee a rămas cu niște urmări”, a explicat pr. prof. Vasile Nechita.

Alocuțiunea pr. Dănuț Damaschin a fost precedată de recitarea, de către doamna Sofia Timofte, a poeziei „Țipătul mut”. „Noi am fost îndemnați să vedem avortul ca un rău necesar, impunându-se de-a lungul timpului imaginea cum că a fost interzis de Ceaușescu, iar libertatea familiei a presupus și dreptul de a face avort. Până la cel de-al Doilea Război Mondial, în România nu exista avortul”, a spus pr. misionar la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, care a punctat, în continuare, adevăratele cauze ale avortului. „Pentru a se face fără mustrări de conștiință, avortului i se spune chiuretaj. Chiuretajul este, de fapt, uciderea unui copil lipsit de apărare. Cauzele avortului nu sunt cele sociale. Avortul se face din cauza lipsei de credință. Avortul este cea mai mare crimă pe care noi, oamenii, o tolerăm, o acceptăm și o încurajăm prin faptul că neglijăm educația creștină a copiilor noștri”, a încheiat pr. Dănuț Damaschin.

Prof. dr. Dan Mihalcea a vorbit despre efectele pe care le-a avut avortul în România după 1990. „Avortul a dus la scăderea și îmbătrânirea populației. În ultimii ani, și aici cred că este rolul Bisericii în primul rând, în mică măsură al nostru sau al societății civile, avorturile la cerere au mai scăzut, cel puțin la noi în spital. Numărul de gravide tinere este în creștere. Am observat faptul că multe dintre pacientele tinere suportă foarte ușor nașterea, mult mai bine decât femeile trecute de 40 de ani. Există alternative pentru avort. Copilul poate fi oferit spre adopție sau persoana gravidă poate fi sprijinită de serviciile de asistență socială”, a completat prof. dr. Dan Mihalcea.

A urmat o sesiune de comunicări formată din două grupe de tineri, care au adresat întrebări invitaților. Seria de conferințe de la Biserica „Sfântul Nectarie” va continua pe tot parcursul Postului Mare.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Postul Naşterii Domnului: Resurse

Vă oferim mai multe resurse digitale pentru a parcurge perioada de postire cu folos duhovnicesc.  Postul Crăciunului, care a început în data de 15 noiembrie, amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul…