Conferință duhovnicească la Talpalari, Iași

La Biserica cu hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ – Talpalari din Iași a avut loc, marți 7 iunie, o nouă întâlnire în cadrul ‘Serilor Talpalari’, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Invitatul acestei întruniri a fost protosinghelul Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului Asociații de tineret din cadrul Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, care a vorbit despre ‘Vocația mărturisitoare a creștinului astăzi’, în contextul experienței trăite în Tanzania, luna trecută.

În prima parte a întâlnirii au fost expuse prin intermediul videoproiectorului mai multe înregistrări din timpul vizitei pe care Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțit de protos. Nicodim Petre, a efectuat-o în Tanzania în luna mai a acestui an. A urmat dezbaterea propriu-zisă, moderată de pr. paroh Constantin Sturzu, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, în debutul căreia protos. Nicodim Petre a povestit ieșenilor prezenți cum a început construcția Bisericii ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din satul Idodi, în toamna anului trecut. ‘Înalt Preasfințitul Teofan a văzut că oamenii din acel sat sunt foarte credincioși și de aceea a dorit ridicarea Bisericii ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’. Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis și Seychelles, din cadrul Patriarhiei Alexandriei, chiriarhul locului, s-a cumpărat un hectar de teren. Anul acesta, pe 8 mai, a fost sfințit acest lăcaș de către IPS Teofan. La eveniment a participat și arhim. Ioan Harpa, exarh pentru zona Botoșani, care a avut o contribuție importantă prin faptul că a sprijinit cu fonduri de la fii duhovnicești ridicarea acestei biserici. A fost o slujbă foarte frumoasă. Pentru credincioșii ortodocși din Tanzania, prezența a doi mitropoliți a fost de neuitat. Au participat foarte mulți oameni. Nu de puține ori, la slujbe participă, alături de ortodocși, și credincioși de alte confesiuni și chiar musulmani’, a mărturisit protos. Nicodim Petre, care a amintit și de a doua biserică ridicată în satul Tungamalenga, mai mică, închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

‘Mărturisim pe Hristos pentru a-i feri pe cei pe care-i iubim de rătăcire, minciună și moarte’

În continuare, protos. Nicodim Petre a amintit că Înalt Preasfințitul Teofan a hirotonit în Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din satul Idodi un preot pe nume Filip, care a făcut cursuri de cateheză timp de trei ani. ‘Era atât de emoționat, încât a început să plângă în timpul Hirotoniei. O săptămână mai târziu, am aflat că a contactat malarie’, a povestit protos. Nicodim Petre.

Credincioșii prezenți la conferința de la Talpalari și-au manifestat dorința de a susține activitatea misiunii ortodoxe din Tanzania. Protos. Nicodim Petre a continuat să vorbească despre vocația mărturisitoare a creștinului în zilele noastre. ‘Fiecare creștin are datoria de a mărturisi. De fapt, nu putem vorbi despre credință fără mărturisirea ei. Prin mărturisirea lui Hristos ne declinăm identitatea de creștini. Mărturisim pe Hristos, Cel care este Calea, Adevărul și Viața, pentru a-i feri pe cei pe care-i iubim de rătăcire, minciună și moarte. Pentru că ne iubim copiii, frații, prietenii, trebuie în permanență să le reactualizăm sistemul de valori creștin, valorile Ortodoxiei. Doar prin Hristos putem învinge păcatul, moartea și iadul. Nu vrem ca apropiații noștri să sufere, ci dorim să se bucure de veșnicie, și pentru aceasta mărturisim Adevărul. Iar Adevărul, pe cei ce au curajul de a-L cunoaște, și hărnicia îi va face liberi’, a explicat protosinghelul Nicodim Petre.

Comentarii Facebook


Știri recente