Seria de conferințe duhovnicești organizate în Postul Mare de Asociația Studenților Ortodocși (ASCOR), filiala Sibiu, a continuat joi, 27 martie 2014, cu o întâlnire duhovnicească a tinerilor sibieni cu Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Conferința a avut loc în Aula Facultății de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Alături de tinerii studenți, la conferință au participat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, prodecanul aceleiași facultăți, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, preoți din oraș și împrejurimi, dar și grupuri de credincioși interesați de tema întâlnirii și anume legătura dintre post și Euharistie. Pentru că ne aflăm la jumătatea Postului Mare, dar și pentru că anul acest este dedicat Sfintei Spovedanii și Sfintei Euharistii, tinerii din ASCOR Sibiu au oferit posibilitatea credincioșilor de a afla mai multe despre acestea chiar de la Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ardeal. Ierarhul și-a exprimat încă de la început recunoștința față de tinerii sibieni care activează în rândul studențimii și promovează valorile creștine și morale. IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit pentru invitația de a vorbi prima oară în acest an membrilor ASCOR Sibiu și i-a asigurat de tot sprijinul în activitățile lor.
În prima parte a conferinței, Părintele Mitropolit a explicat pe larg ce este postul în adevăratul său sens și ce foloase duhovnicești, dar și trupești, aduce credincioșilor care înțeleg postirea ca un act de cult, ca o împlinire a ființei umane.
„Trebuie să privim mereu latura pozitivă a postului, pe care trebuie să ne-o însușim și să o declarăm ca parte din viața noastră. Postul trebuie privit ca un act de cult, ca o virtute, ca o biruință a sufletului asupra trupului, ca un element care ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne stăpânim pe noi înșine și mai ales să ne apropiem de Dumnezeu. Postul nu oferă doar un regim din punct de vedere fizic, deși aduce o binefacere mare și asupra sănătății, așa cum nu reușesc nici esteticienii, sau specialiștii în înfrumusețarea trupului. Ei nu reușesc să aducă atâtea beneficii trupului așa cum face postul. Trebuie să ne asumăm pe lângă acest regim alimentar și starea spirituală, duhovnicească adusă de post”, a spus iearhul, potrivit mitropolia-ardealului.ro.
„Unirea directă cu Hristos”
În a doua partea conferinței, IPS Laurențiu a explicat celor prezenți cum trebuie să ne pregătim pentru primirea Sfintei Împărtășanii, scopul suprem al vieții creștinului. Deși este o taină pe care mintea omenească nu o poate cuprinde, a explicat ierarhul, prin credință știm că pe Sfânta Masă se află Însuși Hristos, Care ni se împărtășește și ne conduce spre Împărăția Sa.
„Împărtășania este unirea directă cu Hristos și aduce cu sine demnitatea obținută fără a fi vrednici de a fi numiți hristofori. Prin Euharistie noi L-am primit pe Hristos în noi și ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Său. Împărtășania este o pregustare a bunătăților pe care le vom prim, dacă vom fi vrednici, în Împărăția Cerurilor. Trebuie să ne împărtășim periodic și trebuie să ne pregătim pentru acest moment. Pregătirea încetează în momentul în care ne-am împărtășit, dar și așteptarea de a ne împărtăși cu Hristos se împlinește. De aceea, postul euharistic are două sensuri: de așteptare și de împlinire”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.
Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări legate de tema conferinței, de aspectele practice în ceea ce privește postul, Sfânta Împărtășanie și participarea la sfintele slujbe.
ASCOR Sibiu va continua seria de conferințe duhovnicești legate de post și va implica din ce în ce mai mulți tineri în activitățile periodice, cum ar fi cele social-filantropice.