Conferință duhovnicească la Casa de Cultură din Constanța

Răspunzând invitației Înalt Preasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Athanasios Papas, Mitropolit de Halkidonos (Calcedon), Grecia, a susținut marți, 7 februarie 2012, o conferință la Casa de Cultură din Constanța. Înalt Preasfinția Sa a atras atenția asupra problemelor lumii de azi și a subliniat rolul Bisericii în acest context.

În fața unei mari audiențe, distinsul invitat a ținut să reitereze pericolul crizei materiale cu care se confruntă omenirea și care poate deveni o criză spirituală, potrivit Biroului de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Evoluția rapidă a tehnologiei poate reprezenta, în viziunea Înalt Preasfințitului Athanasios, un mare pericol pentru omul ‘atins de tehnică’, deoarece poate determina lipsa nevoii de Dumnezeu.

Un alt punct atins de către invitat a fost cel al relației omului cu mediul, o relație în care natura este distrusă sistematic, iar soluții de stopare a acestui fenomen sunt, din păcate, tot mai greu de găsit. Mitropolitul a vorbit auditoriului și despre posibilitatea popoarelor de a-și pierde identitățile (tradițiile, cultura, arta) într-o lume globalizată.

În final, Mitropolitul Athanasios Papas a îndemnat Biserica să se ocupe de problemele arzătoare cu care lumea se confruntă, probleme de ordin moral, spiritual și de bioetică. ‘Din păcate, astăzi omul nu mai are granițe, nimic nu mai are frontieră astăzi, iar cel mai rău dintre toate – pierderea identității, atât ca națiune, cât și ca Biserică. Se vorbește astăzi în Europa despre un rămas-bun de la Dumnezeu, rămas-bun de la Sfânta Scriptură, se vorbește despre o Europă fără Biserică, fără preoți, fără citirea Evangheliei, asta și pentru că propovăduirea a devenit ușor săracă, s-a rezumat doar strict la cele bisericești, nu și-a deschis porțile. Ceea ce trebuie să știm este că clericii din ziua de astăzi au de dus o misiune extrem de grea. De aceea, Biserica nu ar trebui să se rezume doar la tipicul liturgic sau numai la dialogurile liturgice, ci ar trebui să se ocupe și de problemele arzătoare ale societății contemporane. Dragii mei frați, omul este făcut din trup și suflet, și așa cum trupul are necesitățile lui, așa și spiritul are nevoie de hrană spirituală’, a mai spus Athanasios Papas.

Mulțumindu-i pentru onoarea pe care a făcut-o credincioșilor constănțeni, Arhiepiscopul Teodosie a ținut să menționeze că oricine poate intra în criză, dar Biserica nu, deoarece ea îl are pe Dumnezeu.

Evenimentul din 7 februarie a fost completat cu miniconcerte susținute de Corala ‘Sf. Vasile cel Mare’ și Corala ‘Armonia’, informează Ziarul Lumina. Comunitatea grecilor din Constanța i-a oferit oaspetelui o distincție de onoare.

Comentarii Facebook


Știri recente