Conferință despre Taina căsătoriei la Timișoara

În Amfiteatrul 1 al Facultății de Medicină și Farmacie 2 din Timișoara, a avut loc miercuri, 23 martie 2011, începând cu ora 19:00, conferința organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Timișoara. Invitat a fost ieromonahul Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii Albac-Rogoz din județul Alba, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2011 este ‘Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română’. Tocmai de aceea, tema cursului de spiritualitate și cultură creștin-ortodoxă a fost ‘Căsătoria – Taina unirii cu Hristos’. Părintele Dionisie a definit căsătoria ca pe un lucru tainic, ascuns vederii și priceperii noastre, și anume unirea, prin puterea lui Dumnezeu, a celor doi soți, în așa fel încât nu mai sunt doi, ci unul singur. Sfânta Scriptură ne spune în mod direct că unitatea rezultată din împreunarea celor doi soți în căsătorie e Taină și încă ‘Taina mare’ (Efes., 5,32), asemuită fiind cu unirea dintre Hristos și Biserică. Iubirea presupune două persoane, doar prin intermediul ei se poate realiza unirea celor doi soți, această unire nu trebuie înțeleasă doar în mod trupesc, ci în mod duhovnicesc, a precizat părintele Dionisie. Această iubire, prin Taina cununiei, unește pe bărbat și pe femeie într-un trup, cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur: ‘Căsătoria este un chip tainic al Bisericii’.

La conferință au participat persoane de toate vârstele, în special tineri, studenți ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. Tema cursului a fost urmărită cu mult interes din partea auditoriului.

Următoarea întâlnire a studenților va avea ca temă ‘Te rogi cum trăiești. Trăiești cum te rogi – Rugăciune și viață’, invitatul cursului fiind părintele Vlad Vasile, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. Conferința va avea loc în Amfiteatrul 1 al Facultății de Medicină și Farmacie 2 din Timișoara, în 30 martie 2011, începând cu ora 19:00.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…