Conferință despre Sfântul Constantin cel Mare, la Parohia Balta Albă

Preoții din Cercul pastoral nr. 3 al Protoieriei II Capitală s-au întâlnit joi, 13 decembrie 2012, în biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Corneliu Sutașul” – Balta Albă. Tema întâlnirii a fost „Apostol între cei chemați – Sfântul Constantin cel Mare” și a fost susținută de părintele paroh Vasile Cristian Niță.

Părintele a reliefat personalitatea politică și religioasă a Sfântului Constantin cel Mare, subliniind, în mod special, rolul important pe care l-a avut în răspândirea liberă a creștinismului și înflorirea acestuia în noul Imperiu pe care l-a întemeiat pe malurile Bosforului: „Nici un suveran în istorie poate că nu merită mai mult titlul de «Mare» ca în cazul lui Constantin, deoarece în 15 ani el a luat două decizii care au modificat viitorul lumii civilizate. Prima a fost adoptarea creștinismului drept religie oficială a Imperiului roman. A doua a fost transferul capitalei acestui Imperiu de la Roma la Constantinopol. Aceste două decizii cu consecințele pe care le vom vedea pe parcurs, i-au conferit lui Constantin dreptul de a concura pentru titlul de omul cel

mai influent în istorie”.

Părintele Cristian Niță a mai arătat că Sfântul Constatin cel Mare a avut un rol însemnat și pentru dezvoltarea vieții bisericești în spațiul danubiano-pontic, ca urmare a refacerii limesului dunărean. Referatul a fost urmat de o sesiune de dezbateri pe marginea temei.

Comentarii Facebook


Știri recente