Conferinta despre ‘Secularizarea in Europa si Romania’ sustinuta la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi

In Sala Coloanelor a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, a avut loc astazi conferinta cu tema ‘Secularizarea in Europa si Romania’. Conferinta a fost tinuta de catre Tristram Engelhardt, profesor de bioetica la Rice University Huston, Texas, din SUA. In discursul sau, profesorul Engelhardt a evidentiat problemele morale, sociale si bioetice ce caracterizeaza Vestul secularizat si a atras atentia ca originea lor poate fi gasita in istorie: ‘Am evidentiat cum problemele morale, sociale si bioetice care caracterizeaza Vestul secularizat au radacini puternice in istorie. Am luat in considerare modul in care evolutia lucrurilor inca din secolul al XIII-lea a dus la fabricarea postmoderna a moralitatii, care poate fi observata astazi in vestul Europei. I-am sfatuit pe ortodosci sa inteleaga ca ei au raspunsurile pentru profunda sete de religie si pentru haosul cultural din Europa. Cartea mea despre bioetica arata ca Ortodoxia a acumulat, in 800 de ani, destule resurse pentru a raspunde tuturor problemelor contemporane de bioetica. Crestinii ortodocsi, in general, si romanii ortodosci, in special, ar trebui sa inteleaga ca ei sunt cei care pot rezolva criza morala si sociala a culturii vestice secularizate. Ce trebuie sa faca romanii pentru a opri secularizarea? Mai intai de toate, trebuie sa fim crestini ortodosci reali, sa incercam sa nu mai comitem aceleasi pacate, si cu dragoste si rabdare sa spunem oamenilor adevarul despre crestinismul ortodox. Armele noastre sunt dragostea si sfintenia. Putem converti Europa de vest asa cum crestinii au convertit Imperiul Roman. Este minimul de efort pe care trebuie sa-l facem. Hristos ne-a spus sa convertim toate natiunile la Ortodoxie. Asta ii include si pe europeni si pe texani. Cel mai important lucru este sa fim ortodosci. Trebuie sa folosim toate oportunitatile, pentru ca prin dragoste si rabdare frateasca, sa aratam tuturor acest adevar’.

De asemenea, profesorul american a vorbit despre impactul secularizarii asupra religiei in Occident: ‘Daca postesc, daca priveghez si daca sunt milostiv pot sa supravietuiesc numai in masura in care fac cele propuse de catre Sfintii Parinti, sa devin un ortodox autentic. Secularizarea nu se petrece numai in societatea in genere, dar si in religiile Occidentului, in special romano-catolicism si protestantism. In 1954, am fost pentru prima data in Italia. Cele mai multe dintre bisericile din Italia erau goale, incat se puteau vedea franciscanii si dominicanii pe strazile Italiei, cum se pot vedea calugarii ortodocsi in tarile ortodoxe. Bisericile nu numai ca sunt goale, inchuiate, dar si numarul de preoti si de calugari a disparut pur si simplu. Deci, impactul secularizarii este vadit si se face simtita si asupra religiei, nu numai in exterior, ci si in interiorul Bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente