Conferință despre Sărbătoarea Paștilor la Timișoara

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Timișoara, a organizat o nouă întâlnire din cadrul cursului de spiritualitate și cultură creștin-ortodoxă. Conferința a avut loc joi, 17 martie, începând cu ora 18:00, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, avându-l ca invitat pe părintele Nicolae Jan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ‘1 Decembrie 1918’ din Alba Iulia, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Tema cursului, ‘Sărbătoarea Paștilor – Făgăduința Reînnoirii Botezului’, a fost aleasă de pr. Nicolae Jan în funcție de încadrarea liturgică – vineri fiind sărbătorit Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului, cel la care ne întoarcem întotdeauna când dorim să regăsim temeliile spirituale ale Botezului și ale pregătirii pentru Botez. Perioada Postului Mare era asociată cu Taina Botezului în vechime, cu pregătirea temeinică a întregului proces de comuniune cu Hristos. Realizarea botezului presupunea o inițiere duhovnicească, morală, liturgică și biblică, spre deosebire de prezent, unde lucrurile au dobândit o conotație diferită. ‘Botezul se bazează pe credința Bisericii, pe credința părinților, a nașilor și cateheza din vechime este înlocuită astăzi de lecția de religie de la școală și de cateheza care trebuie să se facă în grupurile de cateheză parohială la biserică’, a declarat pr. profesor Nicolae Jan.

Conferința a decurs conform așteptărilor auditoriului, obținându-se întreaga atenție din partea acestora. Au existat întrebări atât directe, cât și prin intermediul bilețelelor, părintele profesor oferind răspunsuri pe înțelesul tuturor.

Activitățile de spiritualitate și cultură creștin-ortodoxă realizate de ASCOR Timișoara se vor desfășura pe parcursul întregului semestru II universitar prin reuniuni menite să ofere tinerilor creștini ortodocși o apropiere de adevăratele valori duhovnicești. Următoarea întâlnire a studenților timișoreni va avea loc în 23 martie, începând cu ora 19:00, la Facultatea de Medicină și Farmacie 2 din Timișoara, iar invitatul de dialog va fi ieromonahul Dionisie Ignat, care va susține conferința cu tema ‘Căsătoria – Taina unirii cu Hristos’, ne-a informat Bogdan Stănilă, președinte ASCOR, filiala Timișoara.

ASCOR reprezintă o asociație formată din studenți ortodocși români pe care-i unește dorința de a promova spiritualitatea ortodoxă în rândul tinerilor. ASCOR, filiala Timișoara, a luat ființă în anul 1990, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. Scopul acestei asociații este promovarea credinței și spiritualității creștin-ortodoxe în mediile universitare și preuniversitare.

Comentarii Facebook


Știri recente