Conferință despre rolul icoanei, la München

Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania, filiala München, organizează duminica, 1 august, în Capela ‘Sfântul Siluan’ a Centrului Bisericesc Român Ortodox din München, o conferință despre importanța icoanei în societatea contemporană, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul va începe la ora 18:00 cu slujba Vecerniei și face parte din seria de întâlniri organizate de ATORG-München. Mai multe detalii despre eveniment a oferit Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, care este și președintele asociației: ‘La propunerea Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania-filiala München, vom avea o întâlnire în cadrul căreia se va vorbi despre icoană. Maica Onufria Sparcea de la Centrul episcopal va vorbi despre istoria icoanei și despre modul în care se realizează, iar teologul Ovidiu Sechel va prezenta icoana Schimbării la Față, deoarece suntem în apropierea acestei sărbători. Ne-am gândit la acest lucru deoarece trăim într-o lume a informației vizuale și audio, în care imaginea are un impact foarte mare asupra oamenilor. În acest context, trebuie să conștientizăm și impactul imaginii religioase sau icoanei și importanța ca ea să fie realizată după norme ortodoxe, să transmită o informație care să-l ducă pe cel care o privește la o raportare sentimentală corectă față de sfinții reprezentați în ea. În icoană, noi vedem chipul lui Dumnezeu, chipul sfinților și chipul nostru, așa cum suntem chemați să devenim, pentru că prin icoană înțelegem chemarea noastră ca oameni la a trăi asemeni lui Dumnezeu și sfinților. Din acest motiv am ales această temă, pentru ca tinerii să poată înțelege cât mai bine icoana și rostul ei în Biserica Ortodoxă.’

ATORG-München organizează periodic și un cerc biblic, în care oferă răspunsuri la întrebările tinerilor ortodocși români din orașul amintit. În cadrul întâlnirii sunt supuse dezbaterii o temă aleasă în prealabil și un citat corespunzător din Sfânta Scriptură. În prima parte a întâlnirii, cei prezenți citesc împreună pasajul din Biblie și lămuresc întrebările pe text, iar în a doua parte, ‘îndrumătorul’ întâlnirii susține o prelegere, după care urmează discuții cu tinerii.

Tinerii ortodocși români din Germania se întâlnesc de două ori pe an ca să discute pe o temă actuală și să se cunoască mai bine. Ultima întâlnire a avut loc la Tübingen, în perioada 30-31 ianuarie, tema fiind ‘Comunitate și Comuniune’. Următoarea întâlnire va avea loc în perioada 14-15 octombrie anul acesta la München.

Comentarii Facebook


Știri recente