Conferință despre redescoperirea Sfinților Părinți, în Protoieria III Capitală

La Parohia ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ din Capitală a avut loc marți, 17 mai, un cerc pastoral în cadrul Protoieriei III Capitală. Tema întâlnirii preoțești a fost ‘Botezul în tradiția creștină’, informează „Ziarul Lumina”. O nouă întâlnire a preoților din Protoieria III Capitală se va desfășura astăzi, la Biserica Bărbătescu Vechi.

În cadrul Protoieriei III Capitală s-au desfășurat în această săptămână întâlniri pastorale cu preoții bucureșteni. Tema conferințelor preoțești a fost Taina Sfântului Botez, potrivit hotărârii Sfântului Sinod, care a declarat anul 2011 Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii. Prima întâlnire pastorală a avut loc luni, la Biserica Udricani. A doua întâlnire a avut loc marți la biserica Parohiei ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’. Referent a fost părintele Emilian Petre Babaruși, slujitor la această parohie, care a vorbit despre Taina Sfântului Botez între trecut și prezent. În continuare, părintele referent a atras atenția cu privire la receptarea în aceste vremuri de către credincioși a Tainei Botezului ca fiind un eveniment formal sau chiar un prilej de petrecere și la faptul că Biserica nu trebuie să se adapteze vremurilor, ci invers. ‘Hristos e același azi și în veac! Învățăturile care ne-au fost lăsate trebuie să fie puse în practică și dacă noi vom fi râvnitori, așa vor fi și credincioșii noștri. Noi, preoții, vom da socoteală pentru orice sminteală pe care o provocăm oamenilor, orice sfat al nostru se răspândește și poate sminti nu o persoană, ci zeci, sute și așa mai departe, fiind luat drept autoritate cuvântul preotului’, a subliniat părintele Emilian Petre Babaruși.

Necesitatea întoarcerii la izvoarele Tradiției bisericești

La fiecare întâlnire a fost invitat părintele Constantin Pătuleanu, parohul Bisericii Udricani și profesor univ. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, care a vorbit despre necesitatea întoarcerii la izvoarele Tradiției. ‘Am încercat să arăt preoților că astăzi este mare nevoie de o înnoire în Tradiția noastră liturgică, dar mai ales în ceea ce privește săvârșirea Tainelor, cum este cea a Sfântului Botez sau a Sfintei Cununii, mai ales că acest an este dedicat celor două Taine, precum a stabilit Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În intervenția mea am plecat de la faptul că încă din Evul Mediu, doi mari umaniști, Laurentius Valla și Nicolaus Cusanus, observând că cele două documente pe care se întemeia atunci statul papal, Donatio Constantinii și Decretales Pseudo-Isidorianae, sunt false, au militat atunci pentru întoarcerea la izvoare, ceea ce este foarte important și astăzi. Și în cercurile pastorale încercăm să vedem dacă acest strigăt de întoarcere la izvoare mai este valabil astăzi. Am constatat cercetând documentele, teologia veacului al XX-lea, că părinții moderni ai Bisericii Ortodoxe au redescoperit Tradiția Sfinților Părinți. Prin aceasta, ei înșiși au scos un strigăt de întoarcere la izvoare, la tradiție’, a explicat părintele Constantin Pătuleanu.

În continuare, invitatul conferinței a evidențiat că părinții Ortodoxiei secolului al XX-lea care au luat contact cu Occidentul au observat în demersul lor de a explica teologia ortodoxă că explicau o teologie care era foarte apropiată de cea apuseană, deși în fundamentul ei foarte deosebită. ‘Acești părinți nu au mai dorit să explice tainele Bisericii și tradițiile Bisericii prin terminologia scolastică, și atunci au făcut un recurs la izvoare. De fapt, au reconceptualizat și au redescoperit această tradiție frumoasă a Bisericii recitindu-i pe Părinții Bisericii, dar în limbajul adaptat necesităților veacului al XX-lea. Prin această intervenție a mea nu am vrut să le conferențiez colegilor mei, ci am vrut împreună cu ei să redescoperim pe Sfinții Părinți, să redescoperim izvoarele tradiției noastre bisericești’, a mai spus părintele Pătuleanu. Următorul cerc pastoral se desfășoară astăzi la Biserica Bărbătescu Vechi, începând cu ora 17:00.

Comentarii Facebook


Știri recente