Conferinta despre persoanele cu deficiente de auz si vorbire, la Curtea de Arges

La Resedinta Episcopala din Curtea de Arges se defasoara in aceste zile Conferinta Nationala a Delegatiilor Centrelor Eparhiale din Patriarhia Romana care coordoneaza si asista religios persoanele cu deficiente de auz si vorbire. Manifestarea a debutat in aceasta dimineata cu sustinerea unor lucrari de specialitate, iar la aceasta ora continua cu o serie de dezbateri pe baza referatelor prezentate. Amanunte despre prima parte a conferintei ne-a oferit parintele Mihai Prodan, coordonatorul programelor de ajutorare a persoanelor cu deficiente de auz si vorbire din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel participam si noi la Conferinta Nationala a Delegatiilor Centrelor Eparhiale din Patriarhia Romana care coordoneaza si asista religios si social comunitatile ortodoxe a persoanelor cu deficiente de auz si vorbie din Patriarhia Romana. Ne-am intalnit cu totii ieri seara, iar astazi, incepand cu ora 09.00, in Sala ‘Mesterul Manole’ a Palatului episcopal din Curtea de Arges s-au deschis lucrarile acestei conferinte si s-a dat citire mesajului adresat de catre PF Parinte Patriarh Teoctist. Au urmat apoi cuvintele adresate de catre PS Episcop Calinic, apoi referatul parintelui prof. dr. Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti, iar apoi s-a trecut la sustinerea temelor care privesc exclusiv persoana cu deficiente de auz si vorbire’.

Parintele Mihai Prodan ne-a spus si care este scopul Conferintei Nationale a Delegatiilor Centrelor Eparhiale din Patriarhia Romana care coordoneaza si asista religios persoanele cu deficiente de auz si vorbire: ‘Toate aceste teme propuse spre dezbatere au ca scop argumentarea notiunilor si modificarilor care vor aparea in prima editie a Liturghierului in limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire din Patriarhia Ortodoxa Roamna, care va fi supus spre analiza in toate comunitatile si apoi se va aproba o forma care sa fie uniformizata in aceasta comunicare cu ajutorul gesturilor pentru toti surzii din Patriarhia Romana’.

Conferinta Nationala a Delegatiilor Centrelor Eparhiale din Patriarhia Romana care coordoneaza si asista religios persoanele cu deficiente de auz si vorbire se va incheia maine cu intocmirea unui document final care va fi inaintat spre aprobare Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Una dintre principalele propuneri continute de acest document va fi publicarea Liturghierului in limbajul mimico-gestual. Amanunte ne-a oferit parintele Mihai Prodan: ‘Maine vor continua lucrarile conferintei si, in final, vom redacta impreuna un document final care va fi inaintat Sf. Sinod in vederea publicarii, in primul rand a Liturghierului in limbajul mimico-gestual, iar apoi si a lucrarii ‘Simbolistica semnelor’.

Comentarii Facebook


Știri recente