Conferință despre Mănăstirea Văcărești la sediul Protoieriei III Capitală

La sediul Protoieriei III Capitală a avut loc astăzi, 14 martie, conferința „Mănăstirea Văcărești, centru de cultură și spiritualitate pentru Europa de sud-est”, informează „Ziarul Lumina”. Mănăstirea Văcărești, valoros ansamblu arhitectonic construit în stil brâncovenesc, a fost demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Pe locul altarului Mănăstirii Văcărești a fost construit un mall. Lângă această clădire mai este un teren de aproximativ 18 000 de mp, unde se dorește să se refacă Mănăstirea Văcărești. „Poate este un gând prea măreț, dar este o dorință a unor suflete românești care vor să reabiliteze un monument religios din secolul al XVIII-lea”, a arătat părintele protoiereu Dinu Pompiliu.

Conferința a fost organizată de părintele protoiereu Dinu Pompiliu și prof. univ. Gheorghe Anghelescu, Președintele Fundației „Pro Axe Mundi”.

„Noi cei care facem parte din Biserică ar fi bine să reconstruim acest simbol, deoarece Mănăstirea Văcărești reprezintă un simbol de cultură, de civilizație pentru neamul nostru”, a evidențiat Gheorghe Anghelescu.

„Gândul meu și al domnului profesor Gheorghe Anghelescu, atunci când am hotărât această temă, a fost de a reface, măcar în sufletele noastre dacă nu chiar real, Mănăstirea Văcărești. De aceea, am invitat pe cei mai aleși oameni de cultură și prin aceasta căutăm să păstrăm în memoria mereu vie a Bisericii, oamenii care au reușit să o aducă în istorie”, a mai spus părintele protoiereu.

Au participat preoții din cadrul Protopopiatului III Capitală, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și eclesiarh al Catedralei patriarhale, starețul Mănăstirii Comana, numeroase personalități culturale și invitați.

După cum ne informează TRINITAS TV, în cadrul întâlnirii au fost prezentate aspecte legate de actele de proprietate ale așezământului, despre Biblioteca Familiei Mavrocordat – cea care a ctitorit Mănăstirea „Văcărești”, dar și mărturii ale celor care au trăit drama distrugerii așezământului în perioada comunistă.

Comentarii Facebook


Știri recente