Centrul Regional de Resurse pentru Promovarea și Dezvoltarea Economiei Sociale Vest a organizat vineri, 19 august, conferința finală a proiectului ‘Împreună, pentru o societate mai bună’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. S-au analizat rezultatele atinse în urma implementării proiectelor în domeniul economiei și al incluziunii sociale. Beneficiarii proiectului sunt persoanele de etnie romă, persoanelor cu dizabilități, precum și cele cu venit minim garantat.
Conferința ‘Împreună, pentru o societate mai bună’ s-a desfășurat în Sala de festivități a Centrului eparhial al Mitropoliei Banatului. Întâlnirea a făcut parte din seria evenimentelor regionale și a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale din județul Timiș, reprezentanți ai societății civile, primari ai localităților beneficiare, beneficiari ai cursurilor de formare profesională, precum și organizații de profil. În cadrul evenimentului, experții Centrul Regional de Resurse pentru Promovarea și Dezvoltarea Economiei Sociale Vest au oferit informații cu privire la rezultatele proiectului și avantajele parteneriatelor la nivel regional. Totodată, au avut loc dezbateri și discuții interactive între participanți, referitoare la incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din regiunea Vest.
‘Conferința are ca obiectiv activitatea de informare cu privire la rezultatele atinse în urma implementării proiectului în comunitățile beneficiare din județul Timiș, promovarea exemplelor locale de bune practici în domeniul economiei sociale și al incluziunii sociale, precum și promovarea parteneriatului activ în domeniul economiei sociale. Întâlnirea de astăzi facilitează dialogul între participanți și oferă cadrul general pentru discuții interactive privind modul de funcționare, după finalizarea proiectului, al Parteneriatului Regional și al Grupului Județean de Sprijin pentru Economia Socială Timiș’, a menționat Claudiu Mihail Roman, expert regional coordonator.
Rezultatul proiectului: 600 de locuri de muncă
Proiectul ‘Împreună, pentru o societate mai bună’ a fost implementat în parteneriat cu Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România, Fondazione Giacomo Brodolini și SC Conform Italia. Ea se desfășoară la nivel național pe o perioadă de doi ani și jumătate. Proiectul are ca beneficiari persoanele de etnie romă, persoanele cu dizabilități, precum și cele cu venit minim garantat.
Bugetul proiectului a fost de aproximativ 5 milioane de euro, iar banii au fost folosiți pentru activități de consiliere, calificare profesională, precum și pentru înființarea a opt centre regionale de resurse pentru economia socială. De asemenea, au fost elaborate 80 de proiecte în domeniul economiei sociale, în vederea dezvoltării întreprinderilor și cooperativelor. Astfel, s-a reușit crearea a 600 de noi locuri de muncă în ateliere, minifabrici, miniferme de producție, iar 2.000 de persoane au beneficiat de calificare pentru piața forței de muncă.