Conferință dedicată promovării angajării persoanelor cu dizabilități

Fundația ‘Solidaritate și Speranță’ (FSS) a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a organizat ieri, 4 august 2011, la Casa de oaspeți ‘Sfântul Nicolae’ din Iași, conferința ‘Descoperă omul potrivit la locul potrivit!’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Evenimentul a fost parte integrantă din campania pentru promovarea diferitelor forme alternative și flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilități în cadrul proiectului ‘Centrele de incluziune socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile’.

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Fundația ‘Solidaritate și Speranță’ a lansat proiectul ‘Centrele de incluziune socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile’, care este implementat în opt regiuni ale țării în perioada septembrie 2010-august 2013 de Asociația Institutul pentru Politici Sociale, în parteneriat cu alte șapte asociații din țara noastră. În cadrul acestui proiect, la Casa de oaspeți ‘Sfântul Nicolae’ din Iași a fost organizată ieri conferința ‘Descoperă omul potrivit la locul potrivit!’, la care au participat parteneri ai proiectului și oameni din mediul de afaceri ieșean. În deschiderea evenimentului, pr. Narcis Axinte, coordonator al Centrului de Incluziune Socială Iași și consilier în cadrul Sectorului de Asistență socială și medicală ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor, a vorbit despre problematica incluziunii sociale, amintind care sunt etapele parcurse până în prezent. ‘Dorim ca oamenii care se află în dificultate și care nu au un loc de muncă din diferite motive să fie îndrumați, consiliați, pentru a-și găsi serviciu, știind că locul de muncă este fundamental pentru echilibrul vieții în familie și în societate, în general’, a spus pr. Narcis Axinte, care a continuat prin a aminti că perioada de criză în care ne aflăm influențează negativ pieța muncii, faptul că tot mai mulți oameni nu au un loc de muncă.

‘Aceste persoane au nevoie de sprijin. În acest sens, până în prezent avem 30 beneficiari în cadrul cursurilor de formare. Suntem în pregătire pentru alte două cursuri de formare în diferite domenii. Este importantă parcurgerea unui astfel de curs pentru găsirea unui loc de muncă. Problema angajării oamenilor atunci când ei nu mai au capacitatea întreagă de a se manifesta pe piața muncii reprezintă o mare dificultate. Astăzi dorim să ne focalizăm mai ales în zona persoanelor cu dizabilități, care nu pot desfășura o activitate în câmpul muncii din cauza unei boli care îi marchează și nu îi lasă să se manifeste în deplinătatea capacităților fizice. Suntem conștienți că sunt anumite riscuri când e vorba de a angaja o persoană cu dizabilități. Noi ne-am întâlnit pentru a vorbi despre riscuri. Întotdeauna atunci când faci un bine, indiferent de formă, el nu rămâne neplătit. Dar să nu uităm că nici un rău făcut nu rămâne niciodată neplătit. Trebuie să ne gândim că, dacă facem un bine cuiva, lucrurile vor fi bune atât pentru angajator, cât și pentru angajat’, a adăugat pr. Narcis Axinte.

Sectorul persoanelor cu dizabilități, ignorat de angajatori

Oana Bucătaru, coordonator regional (zona Iași și Craiova) și reprezentant al Institutului pentru Politici Sociale, a amintit că obiectivul proiectului este facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. ‘Cu ajutorul partenerilor, prin intermediul activităților specifice, dorim să ajungem la îndeplinirea indicatorilor. Conferința de astăzi nu este decât o încununare a unei campanii, și anume ‘Egalizarea șanselor pe piața muncii’. Astăzi, într-un mediu economic care nu este foarte propice pentru noi, este pregnantă lipsa forței de muncă. Angajatorii au metode variate de angajare. Din păcate se ignoră segmentul persoanelor cu dizabilități. S-a ajuns aici pentru că nu suntem informați, pentru că demersurile comunitare nu ajung la urechile angajatorilor și astfel s-a promovat o discriminare cum că persoanele cu dizabilități nu pot să-și facă treaba la fel ca noi ceilalți. Experiența noastră și studiile efectuate au infirmat acest lucru, dovedindu-se clar că o persoană cu dizabilități este profesionistă și cu mult devotament, care dă un plus de valoare acolo unde își desfășoară activitatea. În anul 2006 s-a votat Legea 448 care pune bazele angajării persoanelor cu dizabilități, în funcție de activități și de formarea lor. Există o serie de avantaje pe care societățile le au dacă angajează persoane cu dizabilități’, a explicat Oana Bucătaru. Au urmat scurte alocuțiuni ale angajatorilor care au avut ca salariați persoane cu dizabilități și care s-au arătat mulțumiți de prestația acestora. Întâlnirea a continuat cu discuții pe marginea temei abordate, pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile.

Campanie îndreptată spre potențialii angajatori

Conferința ‘Descoperă omul potrivit la locul potrivit!’ face parte din campania pentru promovarea diferitelor forme alternative și flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilități. În acest sens se urmărește promovarea și diseminarea de informații în cadrul potențialilor angajatori în ceea ce privește dezvoltarea unor noi locuri de muncă protejate în întreprinderi, promovarea diferitelor forme alternative și flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilități și promovarea modalităților prin care poate fi dezvoltată capacitatea de ocupare a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, care din cauza deficiențelor lor ar putea avea dificultăți în adaptarea la organizarea tradițională a muncii (în special utilizarea tehnologiei informației și a internetului). Audiența țintă a campaniei o reprezintă potențialii angajatori ai persoanelor cu dizabilități, dar și autoritățile publice care pot facilita procesul de angajare a persoanelor cu dizabilități, devenind parteneri în promovarea și/sau găsirea de soluții la nivel local a formelor alternative și flexibile de angajare a acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…