Conferință dedicată familiei creștine la Patriarhia Română

Patriarhia Română și Comunitatea SantâEgidio au organizat ieri, 24 mai, în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei conferința cu titlul ‘Să conviețuim într-o perioadă de criză – familia lui Dumnezeu, familia omului, familia popoarelor’. În cadrul acestui eveniment a fost lansată ultima carte a cunoscutului teolog ortodox francez Olivier Clément, ‘Repere spirituale pentru omul de azi’.

Conferința de la Patriarhie a reunit o serie de cunoscuți teologi și specialiști în viața socială și bisericească, din țară și din străinătate, care au prezentat criza familiei creștine în Europa, dar și soluții de salvare a acestei instituții fundamentale. La conferință a participat Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și ierarhi, membri ai Sfântului Sinod. În deschidere, moderatorul întâlnirii, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a urat bun venit invitaților și a făcut o scurtă trecere în revistă a temelor care vor fi dezbătute, conexe cu marea temă abordată: familia creștină. Conferința a fost împărțită în trei mari secțiuni: Familia lui Dumnezeu, Familia omului și Familia popoarelor, în cadrul cărora au fost citite referatele invitaților. La conferință a vorbit Andrea Ricardi, fondatorul comunității SantâEgidio, părintele Nicolae Achimescu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Paul Poupard, Cardinal al Sfântului Scaun, care a prezentat învățătura Bisericii Catolice despre familie, sintetizată la Conciliul II Vatican, Monseniorul Leon Lemmens, Episcop auxiliar de Mechelen-Bruxelles, părintele George Militaru, de la Sectorul social-filantropic al Episcopiei Române Ortodoxe din Italia, Adrian Nicolae Lemeni, secretar de stat pentru Culte, Monseniorul Marco Gnavi, directorul oficiului Ecumenismul și Dialogul Interreligios al Diecezei din Roma, Ilie Bădescu, profesor la Facultatea de Sociologie din București.

Teologul Olivier Clément a fost comemorat la conferință

După prezentarea referatelor a urmat o sesiune festivă, de comemorare a teologului ortodox Olivier Clément, ocazie cu care s-a lansat cartea ‘Repere spirituale pentru omul de azi’, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. Lucrarea cunoscultului teolog francez a fost scrisă cu puțin timp înainte de mutarea sa la Domnul, iar ediția în limba română, apărută la Editura Basilica a Patriarhiei, conține cuvântul-înainte al Preafericitului Patriarh Daniel. Profesorul Andrea Ricardi a elogiat personalitatea și opera teologului Olivier Clément, care a realizat o sinteză vie între credința ortodoxă specifică Orientului și pragmatismul și realismul occidental. ‘Olivier Clément era unul dintre puținii maeștri ai secolului al XX-lea care au trăit în același timp Orientul și Occidentul. Francez de origine, a trăit experiența războiului mondial. Provenea dintr-o familie laică, socialistă, dar a trăit dramele unor numeroase căutări începute în tinerețea sa. Voia să găsească ceva care să-i umple sufletul gol. În urma unei istorii îndelungate, a găsit credința în Hristos în cadrul Bisericii Ortodoxe. A primit botezul și a devenit un credincios al acestei Biserici, teolog și profesor la Institutul ‘Saint Serge’ din Paris. Era un copil al Occidentului, impregnat de cultura și problematica europeană, dar a găsit credința în Hristos în Orient. Gândirea lui era în același timp orientală și occidentală. Teologia lui era o teologie care respiră cu ambii plămâni ai Europei. Olivier Clément a căpătat ceea ce se cheamă libertate a duhului venită din credința și spiritualitatea ortodoxă’, a spus Andrea Ricardi.

La finalul congresului, Preafericitul Patriarh Daniel a prezentat în sinteză concluziile tuturor referatelor susținute, arătând că familia trece printr-o criză datorată slăbirii comuniunii de iubire dintre soți și a relației cu Dumnezeu, dar și datorită societății moderne care o supune la foarte multe provocări și care devine un mediu în care familia tradițională nu se mai poate regăsi. ‘În Noul Testament, căsătoria se înalță în har prin prezența Mântuitorului în familie. Păcatul a venit în lume printr-o familie, printr-un cuplu, Adam și Eva, iar prima minune a Mântuitorului Iisus Hristos este săvârșită în momentul întemeierii unei familii la nunta din Cana Galileii. Efrem Sirul spune că după cum apa este transformată în vin și a adus bucurie, tot așa căsătoria naturală este transformată în binecuvântare de a fi icoana eshatologică a iubirii dintre Hristos și Biserică. Ruperea legăturii omului cu Dumnezeu produce o mulțime de rupturi la nivelul existenței umane, în familie, în comunitate sau în societate, și în cele din urmă ruptură între popoare’, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente