Conferință dedicată evreilor mesianici, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a început luni, 6 iulie 2009, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Conferința Toward Jerusalem Council Two (Spre al Doilea Sinod de la Ierusalim) cu tema „Împăcare în Mesia”. Programul întrunirii se va încheia mâine, prin organizarea unui pelerinaj la mănăstirile din zona Neamțului și din Bucovina.

În deschiderea manifestărilor, pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi”, a adresat un cuvânt de bun-venit participanților, după care a avut loc o scurtă prezentare a întâlnirilor anterioare. În fiecare zi, programul a început cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamț”, aflată în incinta seminarului. Marți, 7 iulie, începând cu ora 9:00, Peter Hocken, preot în dioceza romano-catolică de Northampton, din Anglia, a susținut o comunicare în Sala de conferințe a Seminarului Teologic de la Neamț, cu titlul „Importanța recunoașterii de către Biserică a evreilor mesianici: din experiența dialogului catolici-evrei mesianici și ce ar putea însemna această recunoaștere”. În continuarea programului au avut loc discuții pe marginea temei prezentate. Ieri-dimineață, pr. Peter Hocken a prezentat tema „Unitatea dintre creștini și Israel: diviziunea dintre Biserică și sinagogă – relația dintre cele două legăminte”, iar Elia Beaver și Siegfried Redmann (reprezentanții comunității din Latroun – Israel) au susținut o comunicare cu tema „Trăind împreună împăcați”. Astăzi, la ora 11:00, va avea loc o ultimă întrunire, unde se vor discuta concluziile conferinței. Printre referenții care au participat la conferință îi amintim pe Preasfințitul Daniel Stoenescu, Episcop de Dacia Felix, Johannes Fichtenbauer, diacon în Arhiepiscopia Romano-Catolică din Viena, pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, Benjamin Berger, teolog și lider iudeo-mesianic din Israel, pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. conf. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. lect. dr. Adrian Murg, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Boris Grishenko, lider iudeo-mesianic al comunității din Kiev, Ucraina, David Nagy, rabin mesianic din Oradea, Florin Suciu, pastor mesianic din București, Eyal Friedman, lider iudeo-mesianic din Israel, și drd. Marian Cioceanu, președintele Fundației „Patriarhul Avraam” din București. Această întrunire va fi urmată, pentru cei care doresc, de un pelerinaj la mănăstirile din zona Neamțului și din Bucovina. Astăzi vor fi vizitate Mănăstirile Agapia, Secu, Sihăstria, iar mâine, 10 iulie, și sâmbătă, 11 iulie, vor fi vizitate mănăstirile Voroneț, Humor, Moldovița, Putna, Sucevița, Dragomirna și Cetatea de Scaun a Sucevei.

La conferința Toward Jerusalem Council Two (TJC II) au participat reprezentanții bisericilor creștine (ortodocși, catolici, protestanți) și evreii care cred în Hristos din Israel, Rusia, Moldova, Austria și România. În România există doar trei comunități de evrei mesi-anici – la București, Oradea și Iași. Acest fenomen este destul de recent. După anul 1960, tot mai mulți evrei au început să creadă în Hristos, dorind să-și păstreze identitatea națională iudaică. „Evreii mesianici cred în Iisus Hristos ca Mesia, primesc învățătura Vechiului și Noului Testament, dar vor să rămână evrei ca identitate, pentru a nu se rupe etnic de poporul lor evreiesc. Din Faptele Apostolilor către Galateni aflăm că spre sfârșitul anilor â40 s-a ivit problema primirii păgânilor în Biserică. Prin propovăduirea apostolilor și a ucenicilor lor, tot mai multe neamuri credeau în Hristos. Atunci, iudeii au pus problema primirii acestor păgâni în Biserică. De aceea s-a întrunit Sinodul Apostolic, care a hotărât ca neamurile păgâne să fie primite în Biserică, fără a li se impune jugul legii mozaice. Prin credința în Hristos, prin Sfintele Taine, prin Botez în primul rând, ei să fie recunoscuți ca parte în Trupul lui Hristos, alături de evreii convertiți la Hristos. Sub umbrela acestei inițiative are loc și o consultație, în care ortodocșii se întâlnesc cu evreii mesianici, în cadrul căreia caută căi de comunicare, se descoperă lucruri fundamentale. Problema întoarcerii evreilor la creștinism este o temă esențială în planul mântuirii lumii, așa cum îl găsim în teologia Bisericii”, a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu.

De la începuturile sale, în 1996, TJC II a organizat consultații cu lideri, călătorii de contactare a liderilor diferitelor Biserici creștine și întruniri de rugăciune. TJC II are suportul multor conducători bisericești, ca și al principalelor organizații ale evreilor mesianici. Este necesar ca acest proces de informare și discernământ să se dezvolte și în Biserica Ortodoxă. Fenomenul se cere testat și clarificat din perspectiva îndelungatei istorii ortodoxe, a Sfintei Tradiții răsăritene și a fidelității neabătute cu care Biserica Ortodoxă a transmis, din generație în generație, vreme de atâtea veacuri și, de multe ori, cu riscul celor mai mari persecuții, moștenirea Sfinților Părinți.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente