Conferință dedicată Creației, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași a fost, ieri, 1 iunie 2012, gazda unei dezbateri cu tema ‘Creația’. Invitatul facultății a fost diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Freiburg, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În Sala Profesorilor a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași a avut loc ieri o masă rotundă cu titlul ‘Creația’. În cadrul acestei întruniri, diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping, de la Facultatea de Teologie Romano Catolică a Universității ‘Albert Ludwigs’ din Freiburg – Germania, a pregătit o comunicare pe tema aleasă. Traducerea acestei conferințe a fost realizată de conf. dr. Vasile Cristescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, care a citit textul în fața mai multor profesori, studenți, masteranzi și doctoranzi ai facultății. ‘În centrul prelegerii de astăzi (n.r. ieri) a stat raportul dintre teoria evoluționistă a vieții și ideea creștină de creație. Am explicat poziția oficială a Bisericii Romano-Catolice, și anume că Biserica noastră nu respinge teoriile evoluționiste, ci le recunoaște ca teorii științifice. Biserica noastră respinge orice evoluționism ateist și naturalist. Consider că discuțiile cu privire la astfel de probleme sunt foarte importante pentru a veni într-un dialog cu oameni de știință care nu sunt credincioși’, a rezumat diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping.

La finalul prelegerii, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a muțumit diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping pentru prezență, dar și conf. dr. Vasile Cristescu pentru că s-a ostenit la traducerea conferinței. ‘Această conferință este o provocare pentru noi, după cum este o provocare și pentru teologia contemporană. Biserica trebuie să răspundă mereu întrebărilor care apar. Din această conferință rezultă că Biserica Romano-Catolică este preocupată să ofere răspunsuri la problemele pe care le ridică oamenii de știință de astăzi’, a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan.

În partea a doua a întâlnirii, diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenți. Conf. dr. Vasile Cristescu a oferit invitatului din Germania numărul revistei ‘Teologie și Viață’ în care a apărut studiul ‘Simbolismul și pragmatismul credinței. Însemnătatea Liturghiei pentru teologie’, semnat de diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping.

Membru al comisiei liturgice a episcopilor germani

Diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping vine din nordul Germaniei, din regiunea Emsland. După încheierea studiilor liceale, a urmat studiile de teologie, filosofie și pedagogie. În anul 1982 a plecat la Tübingen (Germania), unde a obținut teza de doctorat. După ce a fost abilitat în învățământul universitar în anul 1995, a fost profesor la Universitatea din Lucerna (Elveția). Din anul 2000 este profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității ‘Albert Ludwigs’ din Freiburg – Germania, unde predă Dogmatica și Liturgica. Are misiunea de a organiza conferința episcopilor germani și participă la congregația serviciului divin de la Vatican. În ultimii cinci ani a lucrat la traducerea Liturghierului Bisericii Romano-Catolice, fiind membru al comisiei liturgice a episcopilor germani. În prezent este căsătorit și are doi copii, fiind diacon din anul 1995. ‘În Biserica Romano-Catolică, preoții sunt necăsătoriți, dar în același timp există diaconi căsătoriți. Ca diacon, particip la Liturghie, predic și botez’, a explicat diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping.

Comentarii Facebook


Știri recente