Conferința de toamnă a preoților din protopopiatul Cluj I

Conferința de toamnă a preoților din protopopiatul Cluj I a avut loc Luni, 29 octombrie 2012, începand cu ora 10:00, potrivit Radio Renașterea. Înaintea conferinței a fost săvârșită slujba de Te-Deum în capela Seminarului Teologic Ortodox, în prezența PS Episcop vicar Vasile Someșanul. Apoi în sala „Nicolae Colan” a Facultății de Teologie Ortodoxă au debutat lucrările propriu-zise intitulate Misiunea Ortodoxă astăzi. Mijloace pentru dinamizarea activității pastoral-misionare. Lucrările conferinței au fost prezidate de PS Vasile Someșanul care a fost însoțit de pr. vicar eparhial Iustin Tira și de pr. protopop de Cluj I Ioan Jeler.

În deschidere Preasfinția Sa a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii misiunii pastoral-misionare, arătând că vremurile contemporane necesită o dezvoltare continuă a mijloacelor de pastorație.

Conferința a fost susținută de preoții Georgel Rednic din parohia Cojocna și Marius Matei din parohia Florești. În prima parte a conferinței pr. Rednic a subliniat scopul pastorației, anume atragerea oamenilor către împărația lui Dumnezeu. Pentru a realiza acest deziderat trebuie utilizate anumite mijloace precum: proclamarea directă a Evangheliei, mărturia, filantropia și pastorația privită ca o zidire continuă a Bisericii. Au fost dezbătute și alte aspecte precum catehizarea, implementarea cântării comune, explicarea Sfintelor Taine ș.a. De asemenea s-a subliniat nevoia unei bune colaborări între parohie și școală.

Pr. Marius Matei a tratat problema asistenței celor suferinzi prin rugăciunea Bisericii și prin vizitarea lor. Un alt aspect important îl reprezintă înființarea și dezvoltarea comitetelor de laici, ca grupuri și asociații cu scopul de a întregi activitățile preoților. S-a discutat pe marginea motivației și a efectelor pe care pelerinajele le au asupra credincioșilor. Au fost subliniate și mijloacele media pe care Biserica Ortodoxă Română le pune la dispoziția credincioșilor.

Apoi, preoții prezenți au luat cuvântul exprimându-și opiniile și proiectele legate de subiectele prezentate. În încheiere, pr. vicar eparhial Iustin Tira a prezentat o serie de date statistice, făcând anumite recomandări legat de pastorația în ziua de astăzi.

Conferința a fost încheiată prin cuvântul PS Vasile Someșanul care a făcut câteva recomandări și îndemnuri pentru sporirea activității pastoral-misionare a preoților.

Comentarii Facebook


Știri recente