Conferință de presă la Palatul Patriarhiei despre Catedrala Mântuirii Neamului

La Palatul Patriarhiei din București a avut loc astăzi, 3 iunie, în sala Niceta de Remesiana, începând cu orele 12:00, o conferință de presă cu scopul prezentării ofertelor de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului depuse de societățile înscrise la concursul de proiectare a viitoarei Catedrale Patriarhale. Acestea includ proiectele de arhitectură, rezistență și instalații, însoțite de machetele ilustrative, care au fost depuse de societățile înscrise la concurs.

Conferința a fost susținută de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal, de domnul profesorul inginer Nicolae Noica, de domnul profesor dr. inginer Daniel Stan, consilier patriarhal, și de domnul inginer dr. Eugen Iordăchescu, consultant de specialitate al Patriarhiei Române – reprezentanți ai Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române.

În deschidere a fost prezentat stadiul în care se află proiectul, etapele desfășurându-se până acum conform graficului. Din cele 10 firme înscrise, s-au prezentat la Patriarhia Română, luni 31 mai, doar reprezentanți a 7 firme de proiectare care au predat Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului documentația scrisă, iar șase dintre ele și machetele cu viitoarea Catedrală.

Prima etapă a construirii Catedralei Mântuirii Neamului costă cu aproximativ 100 de milioane de euro mai puțin decât estimările inițiale. Scăderea prețului este cauzată de micșorarea costurilor de achiziție a materialelor de construcție, după cum a declarat Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal.

De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat faptul că banii pentru construirea viitoarei catedrale vor fi obținuți printr-o linie de creditare deschisă de Patriarhia Română pe o durată de 15 ani: „Patriarhia Română va începe construirea Catedralei Mântuirii Neamului nu cu bani de la Guvern, din partea Statului român, pentru că anul acesta Statul român nu a cuprins în bugetul pentru anul 2010 nici un leu și de asemenea Secretariatul de Stat pentru Culte, anul acesta, nu are prevăzut nici un fond pentru astfel de activități: ajutorarea monumentelor sau construirea de monumente bisericești. Deși ne aflăm într-o perioadă de criză Patriarhia Română dorește să înceapă construcția Catedralei pentru aceasta s-a găsit și soluția fără ca oamenii să intre în panică, în sensul că va fi o povară pentru instituțiile Statului sau pentru credincioși. Astfel, se va porni cu o finanțare din partea unei bănci din România care va credita Patriarhia Română cu suma de bani corespunzătoare și care va accepta să primească plata în termen de 15 ani după construirea Catedralei Mântuirii Neamului la roșu. Abia atunci va începe plata către bancă și Patriarhia Română se va achita în termen de 15 ani cu contribuția de la credincioși”, informează Radio TRINITAS.

După cum ne informează TRINITAS TV s-a mai vorbit, în continuare, despre implicațiile sociale pozitive ale demersului de construire a Catedralei: „În al doilea rând vrem să precizăm componenta socială a ansamblului arhitectural „Catedrala Mântuirii Neamului”. Catedrala presupune organizarea unor obiective la subsol. Două dintre acestea, pe lângă săli de conferințe, înseamnă două cantine sociale pentru pelerini, unde vor putea să servească masa cu prilejul marilor sărbători când vin din toată țara, la două până la trei mii de pelerini. Apoi, după ce va fi realizată Catedrala, ansamblul presupune și construirea a două case pentru găzduirea pelerinilor veniți din țară: „Casa Sfântul Andrei” pentru clerul care vine din toată țara și „Casa Pelerinul” pentru credincioși”, a mai spus Preasfinția Sa.

Proiectul construirii Catedralei patriarhale, s-a mai arătat în conferința de presă, ar putea oferi, de la începutul lucrărilor și până la finalizare, peste 4000 de noi locuri de muncă. De asemenea, după ultimele estimări, costurile pe care le presupune ridicarea edificiului sunt mai mici decât cele anunțate inițial: „Nu mai trebuie să existe grijă că banii vor veni de la Bugetul Statului pentru că suma pe care am estimat-o era în jurul a 150, 180 de milioane de euro, pe care am declarat-o, acum în momentul când au început să facă socotelile efective, suma se ridică în jurul a 100, 120 de milioane de euro plus TVA. Noi vorbim de construcția la roșu, adică toată construcția cu tencuiala pregătită pentru pictură și grunduită la exterior. Deci, la această cifră se ridică. Spuneam atunci că sunt 8 km de autostradă, iată proiectanții care au gândit patru luni au coborât la nici 6 km de autostradă. Acum, pentru a vă da niște elemente foarte importante am afirmat că desfășurarea lucrărilor și întocmirea caietului de sarcini, iar astăzi adaug, și a proiectului pentru studiu de fezabilitate și pentru detalii tehnice de autorizație de construcție, este un exemplu cum se poate coordona o lucrare publică, lucru pe care ar trebui să-l învețe toți. Această lucrare care va începe la sfârșitul lui august, începutul lunii septembrie, va aduce un număr de peste 4000 de locuri de muncă. O declarăm și vă vom invita să vedeți. Mai subliniez un lucru; vreau să vă asigur că Patriarhia se bucură de o încredere deosebită în țară și pe plan extern. Acesta este argumentul principal pe care noi ne bazăm și avem convingerea că se vor realiza aceste împrumuturi cu care să putem realiza lucrarea. Vreau să vă asigur că această lucrare va fi atent urmărită ca această cheltuială a banului public să fie făcută în mod corect”, a declarat domnul inginer Noica.

Domnul profesorul inginer Nicolae Noica a arătat că până pe 15 august se vrea a se obține autorizația de construcție, iar în paralel se va face licitația internațională pentru execuție.

La final au fost prezentate jurnaliștilor machetele depuse de societățile de proiectare care au intrat în concurs. Câștigătorul concursului va fi anunțat pe 30 iunie, urmând ca în luna iulie să se facă selecția constructorului

Comentarii Facebook


Știri recente