Conferința cu tema „Credința creștină și cultura europeană azi. Moștenire comună, provocări actuale și perspective de cooperare”, la Palatul Patriarhiei

În cadrul manifestării cu tema „Întâlnire în Lumina Învierii”, dedicată aniversării a zece ani de la prima vizită a unui episcop al Romei într-o țară majoritar ortodoxă, astăzi, 8 mai, în Aula Magna Teoctist Patriarhul, s-a desfășurat conferința cu tema „Credința creștină și cultura europeană azi. Moștenire comună, provocări actuale și perspective de cooperare”. La conferință au participat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Domnul Traian Băsescu, Președintele României, Excelența Sa Arhiepiscopul Dominique François Joseph Mamberti, delegatul Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Catolice din România, înalte autorități de stat centrale și locale, foști demnitari români, personalități ale vieții academice, culturale și numeroși invitați.

În deschiderea conferinței a fost proiectat un film documentar despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România. Materialul este realizat de TRINITAS TV, postul de televiziune al Patriarhiei Române, în colaborare cu Televiziunea Română.

Excelența Sa Arhiepiscopul Dominique François Joseph Mamberti, delegatul Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea a citit mesajul episcopului Romei. A urmat mesajul Domnului Traian Băsescu, Președintele României. Apoi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat mesajul intitulat „Recunoștință și speranță”.

Evaluări ale importanței, semnificațiilor, consecințelor și perspectivelor vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România au fost transmise de către Profesor Andrea Riccardi, titularul disciplinei Istoria contemporană de la Universitatea Roma Tre, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul Târgoviștei, și Theodor Paleologul, Ministrul Culturii și Cultelor.

La aceeași conferință, a fost lansat volumul „Convivere” („Despre civilizația conviețuirii”) al Profesorului Andrea Riccardi, fondatorul Comunității Sant’Egidio, apărut la editura Humanitas.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a încheiat conferința printr-un cuvânt în care s-a referit la carte Profesorului Andrea Riccardi și în care a propus organizarea unor conferințe pe teme de actualitate, manifestări organizate în parteneriat de Patriarhia Română și Comunitatea Sant’Egidio. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit lui Dumnezeu pentru evenimentul providențial al primei vizite a unui episcop al Romei într-o țară majoritar ortodoxă, în urmă cu zece ani, și celor care astăzi au rostit alocuțiuni care au evidențiat acest moment istoric.

Comentarii Facebook


Știri recente