Conferință cu tema „Biserica Ortodoxă, factor determinant în definirea comunităților românești”, la Facultatea de Teologie din Craiova

Părintele profesor Theodor Damian, directorul Institutului de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York (SUA), a fost prezent, la invitația Facultății de Teologie din Craiova, în sala „Mitropolit Nestor Vornicescu”, vineri, 20 martie a.c., pentru a susține conferința cu tema „Biserica Ortodoxă, factor determinant în definirea comunităților românești”. La eveniment au participat studenți ai Facultății de Teologie, profesori ai Facultății, precum și câțiva cunoscuți ai părintelui profesor Damian: prof. dr. Ioan Roșca, decanul Facultății de filosofie „Spiru Haret” din București, scriitorul Dan Anghelescu, prof. Mihaela Albu, redactorul-șef al revistei „Lumină lină” (Gratious Light) din SUA, dl. Dan Luoescu, directorul Direcției Culturale și de Patrimoniu din Craiova, și poetul Nicolae Petru Vrânceanu. Prelegerea pr. Damian a fost deschisă cu o scurtă prezentare a personalității și operei sale, expusă de Pr. asistent univ. Răzvan Stan.

În debutul discursului său, Pr. prof. Damian a vorbit despre conținutul identității religioase caracteristice persoanei de peste ocean: „Atunci când ești întrebat: «Dar de ce crezi așa cum crezi?», abia atunci începi să te definești pe tine însuți, începi să-ți definești conceptele și bineînțeles să îți cristalizezi punctele de vedere. În România, nimeni nu m-a întrebat de ce cred în Dumnezeu, de ce mă închin la icoane, ce reprezintă un lucru din Sfânta Liturghie sau de ce atunci când zicem «Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropiați-vă» nu se apropie nimeni. Acolo, contextul extern este acela în care te confrunți mult mai mult cu problema identității decât acasă. De exemplu, acolo se spune: «în misiune către americani» (mision to USA), pe când noi de obicei pornim să răspândim valorile noastre spirituale, ei primesc misionari, ca să se catehizeze cu ideile religioase, doctrina și practica altor religii. În America, viața printre străini decurge cu acest permanent imperativ de a te explica pe tine însuți. Chiar și după 20 de ani de viață acolo, mai sunt frecvente cazurile în care trebuie să te explici pe tine însuți”, a spus Părintele Theodor Damian.

Părintele a mai vorbit și despre rolul pe care îl are presa scrisă în promovarea valorilor naționale: „Presa românească, istoric vorbind, a fost patronată de Biserică. Și revista «Lumină lină» (Gratios Light) este patronată de Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, înființat în anul 1983 la New York, o dată cu cenaclul literar «Mihai Eminescu» și cu Bierica ortodoxă «Sfinții Apostoli Petru și Pavel». Există un mod în Occident, mai proeminent în America decât în Europa Occidentală, ca la biserici, parohiile să scoată câte o foaie săptămânală, un buletin cu programul activităților pe mai multe nivele: social, liturgic, cultural etc. Buletinele uneori nu sunt foarte consistente, dar alteori ajung la câteva zeci de pagini. Așa a crescut și buletinul nostru, de la 4 pagini unde publicam un text patristic și programul de slujbă. Această foaie a crescut treptat, devenind în scurt timp revista «Lumină lină». Această revistă are misiunea precisă, de a încerca să-i mențină pe români în coordonatele identității lor culturale, spirituale, naționale. Suntem în America și trăim cu imperativul integrării și adaptării la sistem, foarte mulți identificându-se cu acest sistem. Prin Biserică, noi încercăm ca emigrantul să se simtă ca acasă. Biserica dă un sens de apartenență, este instituția cea mai puternică din diaspora românească, care face tot posibilul pentru păstrarea identității românești de peste ocean”, a mai spus Părintele Theodor.

În finalul discursului său, Pr. prof. Damian a răspuns la întrebările adresate de auditoriu, arătând totodată și conținutul activității sale în parohia „Sfinții Apostoli”: „După slujbă se merge în subsolul bisericii, într-o sală socială în care oamenii participă la o agapă creștină. La această masă vorbim românește, întrebăm de unul, de altul. Un alt lucru pe care-l face Biserica este celebrarea momentelor naționale din calendarul anual. Deci, noi, la Biserica „Sfinții Apostoli”, celebrăm Unirea Principatelor, simpozionul despre Mihai Eminescu în luna ianuarie; celebrăm și lăsarea Postului Paștilor, avem ziua de 10 mai compatibilă cu ziua mamei din calendrul american, ziua mustului. Așa ne trăim viața pe stil românesc împreună”, a spus părintele Damian. La final, au fost împărțite mai multe numere ale revistelor „Lumină lină” și „Lamura”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente