Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași, a organizat marți, 15 decembrie 2009, în Sala B2 a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, conferința cu tema „Biserica din casă”. Invitatul ascorenilor a fost pr. prof. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. La Iași a avut loc, în urmă cu două zile, ultima conferință din Postul Crăciunului organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, moderată de Silviu Cluci, coordonatorul Departamentului Credință-cultură în cadrul asociației. Sub titlul generic „Hristos Se naște, slăviți-L”, tinerii ascoreni din Iași au organizat în total trei mari conferințe în Universitatea „Al. I. Cuza” Iași. „Biserica din casă” a fost titlul conferinței susținută de pr. prof. dr. Constantin Coman, la Iași, cu zece zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Invitatul studenților ascoreni ieșeni a vorbit mai întâi despre discursul isihast, pornind de la traducerea cărții „Mărturii din viața monahală”, de vrednicul de pomenire Gheron Iosif Isihastul, urmând ca mai apoi să facă referire la alte exemple pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului. „În orice pagină a cărții găsești discursul isihast, fie al strădaniilor privind pregătirea pentru rugăciune, fie al nevoințelor, trezviei de peste noapte, fie descriind lucruri extraordinare care țin de experiențele lor dumnezeiești. M-am bucurat că am găsit experiențe dumnezeiești la contemporanii noștri. Deci putem vorbi despre Dumnezeu pe temeiul mărturisirii cuiva care L-a întâlnit. În anul 1997 ne-a trimis Dumnezeu 21 de caiete care constituiau un jurnal al unei credincioase din București. În 1968 această femeie ajungea în Capitală, la o biserică unde un părinte diacon, Victor, lucrător al rugăciunii inimii de la 17 ani, inițiase un grup de credincioase care cântau în corul bisericii. Una dintre membrele corului i-a dezvăluit la un moment dat acestei credincioase că toate doamnele, sub îndrumarea părintelui, lucrau rugăciunea isihastă. În opt luni de lucrare continuă a rugăciunii doamna respectivă a ajuns la experiențe asemănătoare părinților isihaști din Sfântul Munte. Femeia aceasta lucra continuu rugăciunea, iar într-o stare de liniște și concentrare maximă mai spunea 3.000 de rugăciuni”, a spus pr. prof. dr. Constantin Coman, care a continuat să citească și să explice câteva pasaje din cartea „Vedere duhovnicească”.
Tinerii brașoveni sunt invitați la o activitate de voluntariat la Valea Plopului
La Centrul Social Pro Vita din Valea Plopului va avea loc o activitate de voluntariat organizată de ASCOR Brașov, în parteneriat cu ASCOR Iași, ASCOR București și ASCOR Timișoara. Evenimentul va fi desfășurat în perioada…
Președintele Asociației Monumentum a primit cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți
Avocatul Iulian Rusanovschi, Președintele Asociației Monumentum, care se ocupă cu restaurarea monumentelor românești din stânga Prutului, a fost distins luni cu „Crucea Bălțeană”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți. Distincția a…
Mărturia Pr. Radu Brînză, supraviețuitor al avortului: Ce îl motivează în activitatea de coordonator Pro Vita Iași
Părintele Radu Brînză, coordonatorul Pro Vita Iași, departamentul de sprijin și educație pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor, a făcut două mărturii cutremurătoare, care explică motivația implicării sale în această activitate. Mărturiile au fost oferite într-un interviu…
Expoziția „Culorile Ortodoxiei. Polonia” va fi vernisată de Paști la Râmnicu Vâlcea
Institutul Polonez București inaugurează miercuri, la Râmnicu Vâlcea, o expoziție dedicată Ortodoxiei poloneze, intitulată „Culorile Ortodoxiei. Polonia”. „Deși religia dominantă în Polonia este cea catolică, de secole pe teritoriile poloneze trăiesc și adepți ai Bisericii…
Comunicat: Ambasadorul Elveției la Bucureşti, în vizită de rămas bun la Patriarhia Română
Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române a transmis joi un comunicat referitor la vizita de rămas bun a ES Arthur Mattli la Patriarhia Română. Text integral: Ambasadorul Elveției la Bucureşti,…