Conferinta cu preotii din Protopopiatul Roman

La sediul Protopopiatului Roman a avut loc astazi o conferinta cu preotii pe tema propusa spre dezbatere de catre Patriarhia Romana, ‘Slujirea aproapelui in cultul divin ortodox’. O lucrare pe aceasta tema a fost prezentata astazi in cadrul conferintei de xatre parintele Vasile Trofin de la parohia Simionesti. Amanunte despre conferinta de astazi ne-a oferit parintele Florin Tuscanu, protopop de Roman: ‘Tema acestei conferinte, propusa de Patriarhia Romana tuturor protopopiatelor, este ideea de slujire a aproapelui in cultul divin ortodox. Conferinta a fost sustinuta de un tanar preot al protopopiatului nostru, pr. Trofin Vasile Romeo de la parohia Simionesti, si a incercat sa surprinda o evolutie a laturii caritabile, filantropice, a Bisericii pe parcursul celor doua milenii de existenta, de la comunitatile crestine din veacurile primare si pana la crestinismul mileniului III, cu prezentarea unor solutii, a unor propuneri pentru implinirea misiunii Bisericii in aceasta latura caritabila, de slujire a aproapelui cu probleme cu care ne confruntam astazi’.

Parintele protopop Florin Tuscanu ne-a prezentat si cateva dintre problemele culturale si misionare care au fost dezbatute astazi de catre preotii din Protopopiatul Roman: ‘In cadrul acestei conferinte am prezentat si in sectorul cultural aparitia unor carti in protopopiatul nostru legate de viata si activitatea Bisericii noastre stramosesti, apoi activitatea Fundatiei ‘Melchisedec Stefanescu’ care, peste putina vreme, in luna mai, va serba Zilele Episcop Melchisedec, editia a VI-a. Noi intocmim repertoriul bisericilor Protopopiatului Roman, si acest repertoriu va cuprinde 115 biserici cu istoricul, cu imagini si cu detalii din viata acestor comunitati crestine. Am propus intocmirea unui tablou al preotilor Protopopiatului Roman, dupa modelul unui tablou gasit recent intr-una din bisericile noastre. De asemenea, am propus infiintarea unei asociatii, Cultul Eroilor, la parohii si a unor cluburi de elevi, Cultul Eroilor, in scolile noastre, pentru a redestepta anumite simtaminte de recunostinta ce se cuvin strabunilor nostri’.

Tot astazi, la sediul Protopopiatului Roman a fost prezentata o expozitie de icoane realizate de catre copiii scolilor din protopopiat, o parte din aceste lucrari urmand sa participe la concursul national ‘Icoana din sufletul copilului’, organizat de catre Patriarhia Roamana’. Si despre aceasta expozitie ne-a oferit detalii parintele protopop Florin Tuscanu: ‘In sala protopopiatului a fost prezentata o expozitie de icoane pe lemn, prezentate de copiii si elevii scolilor noastre, care vor participa la concursul national ‘Icoana din sufletul copilului’, si toate aceste icoane vor fi remarcate si apreciate de un juriu de specialitate, peste o saptamana, joia viitoare, la o intalnire duhovniceasca, o dupa amiaza cultural-misionara la protopopiat, pentru ca acesti copii sa ne reprezinte la concursul national ‘Icoana din sufletul copilului’, ca cele mai bune lucrari sa fie prezentate la Patriarhia Romana’.

Comentarii Facebook


Știri recente