Conferința Ai copil. Învață să fii părinte!, lansată la nivel național

Ministrul Educației, Daniel Funeriu, a participat săptămâna trecută la lansarea la nivel național a primului program de conferințe ‘Ai copil. Învață să fii părinte!’, organizat de Fundația ‘Varlaam Mitropolitul’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Asociația Părinților Isteți, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. De două ori pe an, la Iași și București, vor fi organizate conferințe în cadrul cărora părinții pot afla, de la specialiști în domeniu, cum pot relaționa și comunica mai bine cu proprii copii.

Ministrul Educației, Daniel Funeriu, a apreciat importanța unui astfel de proiect, declarând, totodată, că prin efectele noii Legi a Educației Naționale părinții încep să aibă un rol foarte important în viața școlii. ‘MECTS va fi partenerul oricărei organizații, asociații de părinți care este de bună credință. Este important ca de acum înainte părinții să înțeleagă că vor fi parte în deciziile legate de școală și vor fi o parte nu decorativă, ci una semnificativă. Ministerul va fi partener acestor organizații fie la nivel local sau central, pentru că noi considerăm că rolul părinților în școală trebuie să fie un rol firesc, care să servească interesului elevilor, așa cum este în majoritatea țărilor din UE’, a declarat Daniel Funeriu.

Potrivit ministrului, în seria de conferințe ‘Ai copil. Învață să fii părinte!’, organizate de Fundația ‘Varlaam Mitropolitul’ și Asociația Părinți Isteți, părinții ar putea deprinde ‘să respecte timpul de învățare și dezvoltare al fiecărui copil’, pentru că este important să știm că ‘fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, propria personalitate’.

Funeriu a mai adăugat că relația părinți-elev este una separată, ministerul fiind interesat de relația părinți-școală. ‘Este un mare câștig pentru așezarea structurală a învățământului din România. Fiecare asociație se va organiza cum crede de cuviință pentru a-și desfășura corect activitatea. Dacă se dorește formarea unei asociații legale la nivelul școlii, va recunoaște și încuraja formele structurate de asociere și dă reprezentativitate părinților’, a completat Daniel Funeriu.

Ministrul Educației și-a reproșat, în calitate de părinte, faptul că nu petrece mai mult timp cu familia.

În ceea ce privește beneficiile aduse de noua Lege a educației, ministrul a subliniat implicarea care se dorește a fi din partea părinților, mai ales că aceștia vor fi reprezentanți într-un mod semnificativ în Consiliul de Administrație al școlii, CA-uri care vor organiza concursuri pentru directorii de școli. ‘Altfel spus, părinții vor avea o implicare directă în tot ceea ce ține de procedurile de alegere a conducerii școlilor. CA al școlilor, unde părinții vor avea un rol semnificativ, va fi cel care va lua majoritatea deciziilor – de exemplu, se pot referi și la conținutul programei școlare -, aceste decizii se pot referi la toate aspectele legate de viața de zi cu zi a școlilor’, a arătat Funeriu.

‘Ai copil. Învață să fii părinte!’, la București și Iași

Sâmbătă, în Aula ASE din București, s-a desfășurat a doua conferință ‘Ai Copil. Învață să fii părinte!’, dedicată părinților care vor să se dezvolte pe ei înșiși astfel încât să poată oferi, la rândul lor, o educație sănătoasă copiilor lor. Psihologul Cristina Neguț, specialist în metoda de comunicare relațională ESPERE, a vorbit părinților despre modul de comunicare utilizând metoda inventată de socio-psihologul francez Jacques Salome, Monica Reu a vorbit despre comunicarea nonviolentă, diac. Sorin Mihalache a oferit informații esențiale despre emoțiile și formarea ‘minții’ copiilor, în timp ce prof. univ. dr. Pavel Chirilă a vorbit părinților despre greșelile majore care se fac în alimentație. Au mai fost abordate probleme legate de utilizarea în exces a calculatorului și importanța protejării copilului pe internet, dar și despre autonomie și dependență față de părinți.

Prima conferință dedicată părinților isteți a avut loc la Iași, pe data de 2 aprilie, evenimentul bucurându-se de un real interes din partea părinților și a cadrelor didactice care au solicitat abordarea mai multor teme de interes în educația, deopotrivă, a părinților și copiilor.

Comentarii Facebook


Știri recente