Conferința Adolescența – ce înseamnă să fii liber la Timișoara

În seara zilei de 25 septembrie, în Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ din Timișoara a avut loc conferința ‘Adolescența – ce înseamnă să fii liber’, susținută de invitatul serii, pr. Vasile Gavrilă, de la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din București. Conferința face parte din programul dedicat Sfântului Siluan Athonitul sub genericul ‘Zilele Sfântului Siluan Athonitul’, eveniment ce a adunat mai mulți adolescenți, liceeni, studenți, tineri timișoreni, preoți și credincioși dornici de cuvânt duhovnicesc din partea părintelui conferențiar Vasile Gavrilă. Conferința a debutat cu o trecere în revistă a câtorva întâmplări din tinerețea Sfântului Siluan de către dr. Daniel Lemeni, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. Apoi cuvântul a fost luat de pr. Vasile Gavrilă, care a vorbit și a răspuns întrebărilor celor prezenți despre adolescență, ca modalitate de a găsi libertatea și pe Dumnezeu în Sfânta Sa Biserică.

‘Sfântul Siluan nu numai că este un model, ci este un sfânt căutat, și mă refer la faptul că nu numai în România sau în țările ortodoxe, ci și în lumea occidentală, în mediile catolice și protestante, unde sfântul este citit și studiat prin râvna starețului Sofronie de la Essex, ucenicul Sfântului Siluan, care a publicat lucrări despre viața duhovnicească a Sfântului Siluan atât în limba franceză, cât și engleză. Aceste cărți au o circulație deosebită, iar tinerii în căutare de modele îi primesc cuvântul. De aceea pot spune că Sfântul Siluan este și un model de libertate și de sfințenie. Un model de libertate, căci fără să fie constrâns, și-a ales să trăiască o viață în Hristos în Sfântul Munte al Athosului din Grecia și a împlinit în viețuirea lui vocația prin excelență, care este sfințenia. Să nu uităm că omul este singura făptură care are vocația îndumnezeirii și Sfântul Siluan a împlinit această nobilă chemare’, a precizat pr. Vasile Gavrilă potrivit Ziarul Lumina.

Moderatorul întâlnirii a fost pr. lect. dr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. Ajunsă la cea de-a IV-a ediție, manifestarea este organizată de Arhiepiscopia Timișoarei în colaborare cu Asociația culturală Kratima din Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente