„Conducătorul creștin înțelept”, cea mai recentă apariție la Editura „Basilica”

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut de curând volumul „Conducătorul creștin înțelept”, informează TRINITAS TV. Acesta cuprinde două opere clasice: „Învățăturile Împăratului Vasile I Macedoneanul către fiul său, Leon cel Înțelept”, scrisă de Vasile Macedoneanul, Împăratul Bizanțului, precum și „Sfaturile creștino-politice către Domnitorul Ioan Ștefan Cantacuzino”, de Sfântul Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, volumul cuprinde două dintre cele mai frumoase cuvinte de înțelepciune adresate celor tineri și nu numai. Astfel, prin scrierea „Învățăturilor” către fiul său, Leon, împăratul Vasile din secolul al IX-lea a urmărit formarea și pregătirea acestuia ca împărat al Imperiului Bizantin, având ca bază pedagogică credința ortodoxă și principiile ei morale, combinate cu înțelepciunea laică și regulile sănătoase de conducere a unui stat.

De asemenea, influențat de opera împăratului bizantin, Sfântul Antim Ivireanul a adunat, la rândul său, un mănunchi de sfaturi adresate Domnitorului Ștefan Cantacuzino al Țării Românești, ultimul domn pământean până la instituirea domniilor fanariote. Tipărind aceste „Sfaturi creștino-politice către domnitorul Ioan Ștefan Cantacuzino” la București, în anul 1715, cu un an înaintea morții martirice, Sfântul Antim a dorit să lase contemporanilor săi, dar și posterității, un testament spiritual și îndreptar politic pentru orice conducător care alege să respecte întâi de toate Legea lui Dumnezeu.

Volumul „Conducătorul creștin înțelept”, apărut la Editura „Basilica”, poate fi achiziționat de la magazinele bisericești, precum și de la pangarele lăcașurilor de cult din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente