Concursuri de Ziua Copilului în Protopopiatul Hârlău

Zeci de elevi de la școlile din județul Iași au sărbătorit, de 1 iunie, copilăria în ritmuri de toacă și cântări religioase, printr-o incursiune în viața Sfintei Cuvioase Parascheva și în arta și tradițiile populare specifice zonei Hârlăului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Bucuria le-a fost împlinită și prin momentul de final, când toți participanții au fost răsplătiți cu daruri și diplome oferite de Protopopiatul Hârlău. ‘În primul rând am dorit ca prin aceste concursuri să sărbătorim ziua copilului, să aducem în sufletele lor curate bucuria copilăriei și a inocenței. Prin cântecul frumos al toacei vrem să-i apropiem mai mult pe copii de Biserică, prezența lor la sfintele slujbe să fie una activă, pentru că dacă vor avea o astfel de responsabilitate cred că vor veni cu mai mult drag la biserică’, a spus pr. protopop Nicolae Crăciun.

Dimineața zilei de 1 iunie a debutat la Hârlău cu activitățile din cadrul Concursului Județean ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’ – creație literară, creație plastică și interpretare, o competiție la care s-au înscris 30 de copii de la școlile din județul Iași, îndrumați de profesorii coordonatori. Viața și minunile Sfintei Parascheva i-au fascinat pe micuți, care au chemat, prin cântec și poezie, la închinare. Creațiile lor literare sau scenele pictate cu drag au evocat curățenia și credința sfinților. ‘Este un concurs de suflet și cred eu că se poate desfășura în orice perioadă a anului, nu doar în preajma zilei de 14 octombrie, când o sărbătorim pe Cuv. Parascheva. Aflat la a doua ediție, la concurs au participat elevi din clasele IV-VII, iar bucuria și deschiderea copiilor este cu atât mai mare cu cât aici ei vin să-și exprime gândurile și trăirile în raport cu Sfânta Cuvioasă, își exprimă sentimentele pe care le trăiesc mergând la biserică. Aici le aștern fie pe foaie, sub forma unei compuneri sau a unui desen, fie printr-un cântec sau o poezie’, a declarat doamna Laura Crăciun, profesor de religie la Școala ‘Petru Rareș’ din Hârlău și coordonatoarea concursului.

Nu doar copiii, care își dezvoltă anumite abilități și înclinații muzicale sau literare, ci și profesorii de religie au ocazia să întărească legături de comunicare și colaborare. ‘Profesorul de religie poate colabora foarte mult cu preotul de parohie pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte și latura practică, pentru că altfel Îl simțim pe Hristos în biserică, acolo unde, spunem noi, este laboratorul nostru de religie. Într-un moment de comuniune și de sărbătoare schimbăm idei, experiențe, ne îmbunătățim profesional și personal’, a mai subliniat doamna Crăciun.

Buna colaborare între Școală, Biserică și Comunitate a fost, de altfel, ilustrată prin faptul că organizatorii acestei competiții s-au numit Protopopiatul Hârlău, Școala ‘Petru Rareș’ din localitate și Inspectoratul Școlar al Județului. ‘Concursul județean a implicat mulți profesori de religie și mulți copii, care, după cum am putut observa, au fost extrem de entuziaști. Concursurile precum acesta, susținute de IȘJ Iași, arată că există o colaborare strânsă între elevi și profesorul lor de religie, o colaborare care se extinde dincolo de ora de religie, o legătură strânsă între Școală și Biserică, a căror finalitate o reprezintă dezvoltarea lor duhovnicească și apropierea de Biserică și de Dumnezeu’, a declarat pr. prof. Cristian Barnea, inspector la disciplina Religie în cadrul IȘJ Iași și membru în comisia de evaluare a concursului de la Hârlău.

Atmosfera vremurilor în care a trăit Sfânta Parascheva a fost redată și de un grup de copii, care, îndrumați de pr. Gheorghe Păltinel de la parohia ‘Sf. Vasile cel Mare’, au jucat cu emoție și dedicație într-o scenetă de teatru.

Paradă a portului popular pe străzile Hârlăului

Poate cel mai așteptat moment al zilei a fost Concursul de toacă, organizat de Protopopiatul Hârlău. La concurs au participat copii din parohiile care desfășoară activități de cateheză și care au defilat pe străzile orașului într-o frumoasă paradă a portului popular. Mândria cu care micuții au prezentat costumele populare din colecțiile bunicilor și străbunicilor a fost lesne de perceput din cuvintele unei oacheșe fete din Pârcovaci – Claudia Elena Găină, de 10 ani: ‘Acest costum îl am moștenire de la străbunica și îl port pentru că îmi scoate în evidență satul în care m-am născut, în care trăiesc și în care mă rog la Dumnezeu. Prin mersul meu la biserică și la concursurile religioase simt că sunt mai aproape de El și de îngerași’.

Participanții la concursul de toacă, urmați de ceilalți copii, au făcut un scurt popas la Biserica ‘Sf. M. Mc. Dimitrie’, ctitorie a domnitorului Petru Rareș, și la Muzeul Viei și al Vinului, printre puținele de acest gen din țară, acolo unde au putut descoperi unelte și mijloace de procesare a vinului, dar și alte obiecte care ne amintesc de cultura și tradiția populară a locuitorilor zonei Hârlăului.

‘După cum ați putut observa, bucuria copiilor le-a fost întregită și de vizita la Biserica ‘Sf. M. Mc. Dimitrie’, ctitorie a domnitorului Petru Rareș, apoi de scurtul popas la Muzeul Viei și Vinului, ca mai apoi să aibă ocazia să se închine în Biserica ‘Sf. M. Mc. Gheorghe’, cea mai veche biserică din localitate, ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt. Aici, în această biserică deosebită, s-a desfășurat și prima ediție a Concursului de toacă organizat de Protopopiatul Hârlău cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei’, ne-a spus părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

Toaca reprezintă o chemare, o apropiere a omului de Dumnezeu

La Concursul de toacă au participat copiii din parohiile care desfășoară săptămânal activități de cateheză, fiind un bun prilej de preselecție a celor mai talentați dintre ei, pentru o viitoare participare la Concursul Internațional de bătut toaca, organizat de parohia Victoria – Brașov. ‘Dorim ca prin acest concurs să-i apropiem mai mult pe copii de Biserică, prin cântecul frumos al toacei, prezența lor să fie una activă. Dacă vor avea o astfel de responsabilitate, vor veni cu mai mult drag la biserică. După cum ați putut admira, toaca a fost bătută de copii începând de la 3 ani și până la clasa a VIII-a, iar jurizarea a fost realizată de pr. Sebastian Teacu, pr. Cristian-Alexandru Barnea și pr. Bogdan Racu, părintele paroh Dumitru Tincu și primarul orașului, Constantin Cernescu’, ne-a mai spus părintele protopop Nicolae Crăciun.

Pr. consilier Bogdan Racu a adus cuvântul de binecuvântare al IPS Teofan, subliniind rostul și beneficiul toacei în cultul creștin-ortodox. ‘A bate toaca nu este un act care se termină atunci când am lăsat ciocănelul alături de lemn, este, de fapt, o chemare pe care glasul lemnului o adresează omului, chemarea materiei care se adresează spiritului. De aceea, concursul nu va rămâne fără urmare, iar urmarea firească a glasului toacei este prezența creștinului în biserică. Astăzi, în această zi de sărbătoare, când ne gândim la copiii noștri, la copilăria noastră, sunetul toacei reprezintă o chemare de a permanentiza în interiorul nostru o stare, starea de copil, aceea care ne duce pe noi în împărăția cerurilor’, a subliniat pr. Bogdan Racu.

Acest mijloc de înălțare a omului la Dumnezeu, cântecul toacei, a fost interpretat cu emoție și dăruire de participanți, ritmul și tempoul crescând o dată cu vârsta copiilor. Zeci de minute în șir, în biserica ștefaniană nu s-a auzit decât chemarea celor mici la rugăciune.

Unul dintre performerii concursului s-a numit Mihai Bârlădeanu, un copil uscățiv de 12 ani din parohia Văleni, care a învățat să bată toaca de la tatăl său, credincios practicant, care i-a transmis dragostea față de Dumnezeu. ‘Am învățat să bat toaca de la tatăl meu, care este un om credincios și care, la rândul său, a bătut toaca. De doi ani am început a bate toaca, iar când lovesc ciocănelele mi se pare că mă alătur lui Iisus Hristos, este un bun prilej de a mă ridica sus, printre îngeri. După ce termin de cântat mi se inundă sufletul de o bucurie pe care nu pot să o descriu în cuvinte’, a spus Mihai, cu tremur în glas, imediat după ce și-a terminat cântecul de toacă.

Fiecare participant a bătut toaca în ritmul său, pentru că, după cum aveam să aflăm mai târziu, în funcție de zona din care provine, cântecul toacei aduce cu sine o muzicalitate diferită, cu un specific aparte. Însă finalitatea este aceeași: chemarea la rugăciune a credincioșilor și comuniunea cu Dumnezeu – Tatăl.

Tabără de apicultură în parohia Mălăiești

Protopopiatul Hârlău se implică în dezvoltarea armonioasă a personalității copiilor, în susținerea talentelor și abilităților celor mici, astfel încât ei să poată crește frumos, în spiritul credinței și dragostei față de Dumnezeu. În acest an, după cum ne-a mărturisit părintele protopop Nicolae Crăciun, Protopopiatul va organiza trei tabere, una de creație religioasă – ‘Sf. Ap. Luca’, de la Mănăstirea Lacuri, ajunsă deja la a 12-a ediție, o tabără de apicultură și o tabără de muzică psaltică. ‘Tabăra de apicultură, prima de acest gen din Arhiepiscopia Iașilor, va fi organizată în această vară, inițiativa aparținând parohului de la Mălăiești, pr. Pavel Apostol. Vor putea participa copiii din parohie și din parohiile limitrofe și sperăm ca la sfârșit să avem satisfacție lucrului bine făcut. De asemenea, vom mai organiza și o tabără de muzică psaltică, probabil tot în luna august, care va fi organizată la o mănăstire din protopopiatul nostru, cel mai probabil la Mănăstirea Balș din comuna Frumușica. Aici, vom invita doi-trei profesori de muzică psaltică, iar copiii, între care și seminariști, vor putea să-și îmbunătățească tehnicile de cântare în muzica noastră psaltică, atât de frumoasă’, a declarat pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău.

Comentarii Facebook


Știri recente