Concursul național Pentru școala de mâine, la final

A cincea ediție a Concursului național de cercetări pedagogice în domeniul educației religioase și al educației morale ‘Pentru școala de mâine’ s-a încheiat, informează „Ziarul Lumina”. Ca și la edițiile anterioare, concursul a fost organizat de Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia și Departamentul de Științe Sociale și ale Educației, de Inspectoratul Școlar al Județului Alba și de Consiliul Județean Alba.

Concursul s-a adresat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și a constat în realizarea de cercetări pedagogice în domeniul educației religioase și al educației morale. Lucrările au fost depuse până pe 19 septembrie. Din comisia de jurizare au făcut parte pr. conf. univ. dr. Teofil Tia, Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, pr. lect. univ. dr. Dorin Opriș, Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ Alba Iulia, Facultatea de Drept și Științe Sociale, Catedra de pedagogie, psihologie și didactică, și prof. dr. Monica Opriș, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Simion Ștefan’ Alba Iulia.

Inițiatorul concursului, pr. Dorin Opriș, a declarat că ‘participanții primesc o recunoaștere suplimentară a muncii lor, a rezultatelor obținute. Acest concurs le dă putere să meargă mai departe’. Printre obiectivele concursului au fost și ‘reafirmarea importanței realizării de cercetări pedagogice pentru dezvoltarea învățământului, în relație cu noile provocări ale societății moderne, aflată într-o dinamică accelerată, cât și stimularea cadrelor didactice spre a iniția cercetări în domeniul educațional și de a valorifica rezultatele acestora’, a mai spus pr. lect. Dorin Opriș.

Se așteaptă ca rezultatele cercetărilor să aducă un plus esențial educației religioase. ‘De la an la an constatăm că cercetările participante la concurs sunt tot mai valoroase. Există o anumită motivație a profesorilor, există un fond documentar tot mai puternic’, continuă pr. Dorin Opriș. Concursul este la a cincea ediție, prima fiind organizată în anul 2008. Unele dintre cercetările participante la edițiile anterioare au fost publicate, în sinteză, în cele patru volume cu cercetări în educația religioasă alături de cercetările unor cadre didactice din învățământul universitar teologic și ale unor cercetători de la Institutul de Științe ale Educației.

Cercetarea pedagogică în domeniul educației religioase și morale s-a reluat în anul 1990, după o întrerupere de peste 50 de ani. ‘Acum am ajuns la o etapă onorantă, în cadrul învățământului preuniversitar. La nici o altă disciplină nu există concursuri și volume dedicate cercetării ca la disciplina religie’, conchide pr. lect. univ. dr. Dorin Opriș.

Câștigătorii ediției a V-a a concursului

La secțiunea cercetări experimentale s-au acordat două premii I. Unul i-a revenit prof. Lavinia Stefanuț, Colegiul Tehnic ‘Dorin Pavel’ Alba Iulia, cu lucrarea ‘Actualitatea modelelor biblice, pentru dezvoltarea religioasă a tinerilor’, iar al doilea prof. Luminița Sgubea, Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, jud. Alba, cu lucrarea ‘Rolul profesorului de religie în îmbunătățirea managementului stresului școlar al elevilor, datorat examenelor de sfârșit de ciclu gimnazial’. Premiul al II-lea a fost acordat prof. Ionica Viorica Dumitrache, Colegiul Național ‘Mihail Kogălniceanu’ Galați, cu lucrarea: ‘Rolul voluntariatului în dezvoltarea iubirii elevilor față de Dumnezeu și față de aproapele’. Au fost acordate două premii III. Unul pentru prof. Laura Diana Teban, Școala cu clasele I-VIII ‘Ioan Mihu’ Vinerea, jud. Alba, cu lucrarea: ‘Cercetare-acțiune privind optimizarea utilizării didactice a icoanei, în studiul religiei, la clasa a VIII-a’ și al doilea, prof. Liana Florina Cerces, Liceul Teoretic ‘Pavel Dan’ Câmpia Turzii, jud. Cluj, cu lucrarea: ‘Modalități de armonizare a relației dintre educația religioasă realizată în școală și în biserică’.

La următoarea secțiune, de cercetări constatative, s-au acordat tot două premii I: autorului lucrării ‘Eficientizarea predării religiei la clase aparținând învățământului simulan’, prof. Irina Roxana Acatrinei, Școala Gimnazială Cornu Luncii, jud. Suceava, și autorilor lucrării ‘Rolul școlii în prevenirea și combaterea manifestărilor violente ale școlarului, prin profesorul de religie și psihologul școlii, în parteneriat cu biserica’, psih. Ana-Maria Filimon și prof. Mariana Filimon, Școala Gimnazială ‘Avram Iancu’ Alba Iulia și Grup Școlar Agricol ‘Alexandru Borza’ Ciumbrud, jud. Alba. Premiul II a fost acordat prof. Aurica Vasiu, Liceul ‘Dr. Lazăr Chirilă’ Baia de Arieș, jud. Alba, pentru lucrarea: ‘Perioada adolescenței și consumul de alcool, tutun și droguri. Cercetare constatativă realizată cu liceeni din zonă defavorizată’. Au fost acordate două premii III. Primul, pentru prof. Georgiana Petic-Bătrîn, Colegiul Național ‘Elena Ghiba Birta’ Arad, pentru lucrarea: ‘Modele privind relația Religie-Știință, în viziunea tinerilor de azi’, iar al doilea prof. Cosmina Peia și prof. Ana Usca, Liceul cu Program Sportiv Timișoara și Școala cu clasele I-VIII nr. 25 Timișoara, care au prezentat lucrarea: ‘Influența factorilor sociali în formarea percepției asupra sărbătorii Învierii Domnului, la elevii de clasa a V-a’.

Comentarii Facebook


Știri recente