Concursul național de muzică religioasă Din suflet de creștin

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Palatul Copiilor Iași a organizat astăzi, 18 martie, Concursul național de muzică religioasă Din suflet de creștin. La competiție au participat 600 de copii din mai multe zone ale țării.

Prima etapă din cadrul Proiectului Din suflet de creștin de anul acesta, derulată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a debutat Palatul Copiilor din Iași. În debutul concursului, prof. Constantin Șerban, directorul Palatului Copiilor din Iași și-a exprimat bucuria de a vedea un număr mare de concurenți, urând mult succes juriului și elevilor participanți.

Pr. Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor a remarcat ca prima parte a Proiectului „Din suflet de creștin” ne plasează într-o perioadă a Postului Mare în care ne orientăm spre o atingere a idealului vieții noastre, spre Hristos. Sărbătoarea de astăzi este una care se află între cântecul lacrimilor de întristare pentru că firescul s-a îndepărtat din viața fiecăruia dintre noi”, a afirmat pr. Bogdan Racu.

Pr. Constantin Sturzu, consilier în cadrul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor, și-a eprimat admirația și recunoștința față de cei care au organizat concursul.

„Evenimentul de astăzi arată un anumit grad de înțelegere a ceea ce înseamnă educația unui copil. În educația unui copil sunt trei poli importanți: Familia, Școala și Biserica. În momentul în care aceste trei elemente colaborează și sunt în armonie, copilul are de câștigat. Un astfel de eveniment organizat de susținătorii Școlii, susținut de Biserică și dorit de părinți a adus copiii aici pentru a da slavă lui Dumnezeu”, a explicat pr. Constantin Sturzu.

A urmat cuvântul părintele prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a apreciat că activitatea de ieri este o prelungire a orei de Religie, asemănând cântarea în biserică a copiilor cu cea a îngerilor.

„Concursul a avut un impact atât de mare la nivel național”

Întrucât numărul participanților a fost foarte mare, concursul s-a desfășurat în două săli din Palatul Copiilor Iași. Elevii au concurat pe două secțiuni: soliști vocali și formații corale.

Primul juriu a fost format din arhid. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească și Ritual în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași (președinte), diac. prof. Mihai Ursache, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași și prof. Adina Marcu, de la Palatul Copiilor Iași. Juriul din Sala 2 a fost format din prof. de Muzică Adriana Pârâu, de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Iași și prof. de Muzică Ciprian Juncă de la Școala Ion Ghica din Iași.

„Ne bucurăm că acest concurs a avut un impact atât de mare la nivel național, numărul concurenților fiind de trei ori mai mare decât anul trecut. Cei 600 de copii au venit din Suceava, Vaslui, Bârlad, Alba-Iulia, Buzău, București și Iași. Juriului i-a venit foarte greu să delibereze din cele 80 de momente care au derulat pe scena Palatului Copiilor. Zece din aceste momente vor evolua în Catedrala mitropolitană din Iași în luna aprilie când va fi organizat un concert”, a precizat prof. Geta-Rita Marcu, coordoantoarea proiectului.

„Îmi place cântecul bisericesc”

Concurenții au participat cu mari emoții la Concursul Național „Din suflet de creștin”, ei mărturisind că prin cântecul religios îl slăvesc pe Dumnezeu. Prof. Bodnar Lidia Rodica a venit la concurs cu Grupul „Luminițe” al Școlii Gălănești, județul Suceava, care a intonat câteva pasaje din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, după o înregistrare a elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Galați.

Concurenții care au luat Premiul I cu trofeu, în concert la Catedrala mitropolitană din Iași

Copiii și tinerii care au urcat pe scenă în cadrul Concursului ‘Din suflet de creștin’ și care s-au remarcat din punct de vedere artistic au primit Premiul I cu trofeu, astfel: Andreea Chiseliță de la Școala Populară de Artă ‘Ion Irimescu’ din Suceava, Corul de fete Plopeni, județul Suceava, Corul de fete de la Colegiul ‘Ștefan cel Mare’ Suceava, Roxana Călușer din Aiud, județul Alba-Iulia, Grupul vocal Balada din Suceava, Grupul ‘Ichos’ de la Colegiul Național ‘Octav Băncilă’ Iași și Pavel Mădălina de la Grupul ‘Balada’ Suceava. Grupurile și soliștii menționați vor susține în luna aprilie a acestui an un concert de muzică religioasă în cadrul Proiectului ‘Din suflet de creștin’ la Catedrala mitropolitană din Iași. Ceilalți concurenți au primit Premiul I, Premiul al II-a, Premiul al III-lea, Mențiune și diplome de participare.

Comentarii Facebook


Știri recente