Concursul Național Coral Lăudați pe Domnul! la Palatul Patriarhiei

La Palatul Patriarhiei, în Sala Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, a avut loc în această seară finala Concursului Național de muzică eclezială corală „Lăudați pe Domnul!”, eveniment aflat la cea de-a IV-a ediție.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a delegațiilor Patriarhiei Alexandriei și Bisericii Greciei. De asemenea, au mai fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc, ai Permanenței Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre didactice, studenți teologi și elevi seminariști, dar și alți invitați.

La secțiunea interpretare, Premiul I, în valoare de 5000 Ron, a fost acordat Grupului Coral „Carmina Coziae” al Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea; Premiul II, în valoare de 2500 Ron, a fost acordat Corului „Ihos” al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași; Premiul III, în valoare de 2000 Ron, a fost acordat Ansamblului coral „Ariston” al Liceului de Artă din Oradea; Premiul special, în valoare de 1500 Ron, a fost acordat Corului de cameră „Consonance” al Colegiului Național de Artă „Dinu Lipatti” din București; Diploma de participare a fost acordată Corului de cameră „Eutherpe” al Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. De asemenea, a mai fost acordat și un premiu pentru cel mai bun dirijor, premiu ce a revenit domnului Mihail Ștefănescu, dirijorul Coralei „Carmina Coziae”.

La final, Patriarhul României a felicitat toate corurile participante: „Muzica religioasă și laică din Concursul Lăudați pe Domnul! pe care am auzit-o în seara aceasta, dacă ar fi să o rezumăm în câteva cuvinte, a fost elevația rugăciunii. De fapt, acesta este scopul principal al muzicii în Biserică să susțină rugăciunea, astfel încât toată ființa omului să participe la comuniunea cu Dumnezeu. În al doilea rând, muzica din seara aceasta a fost o sensibilizare a sufletului, a spiritualității interioare. Apoi, a fost o vibrație a spațiului, căci s-a văzut că spațiul vibrează altfel în timp de tăcere și în timp de muzică”.

La secțiunea compoziție au fost premiați compozitorii celor mai bune patru piese intrate în concurs: Premiul I a revenit domnului Florian Costea – Corul Național de Cameră Madrigal – Artist liric; Premiul II a fost acordat domnului Remus Georgescu – compozitor și dirijor din Timișoara; Premiul III a fost acordat domnului Victor Stoica – student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; Premiul Special a fost acordat domnului Horațiu Alexandrescu de la Universitatea „Ovidiu” din Constanța, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Tema acestei secțiuni a fost „Stihuri alese la Taina Sfintei Cununii”.

Invitat special în cadrul finalei concursului „Lăudați pe Domnul!” a fost corul de Copii Radio.

Concursul Național de Muzică Eclezială Corală „Lăudați pe Domnul!”, a fost organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente