Concursul Icoana din suflet de copil

Ca în fiecare an, și anul acesta, elevii Parohiei Barcea Nouă din Arhiepiscopia Dunării de Jos au participat la concursul ‘Icoana din suflet de copil’. Copiii care participă la programul ‘Hristos împărtășit copiilor’ sunt cei care au ‘pictat’ icoana din sufletul lor. Bucuria a fost mare pentru că micuții de clasa a V-a s-au îngrijit și de sufletele lor, sâmbătă seara spovedindu-se cu seriozitate la părintele lor duhovnic din parohie, iar duminică cu mare emoție au primit Sfânta Împărtășanie chiar de la Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Noutatea anului acesta este că micii iconari au realizat lucrările lor din diferite semințe de plante, care, așezate bob lângă bob, au prins contur și au dat viață sfinților dragi lor. Pentru realizarea acestor lucrări elevii au investit timp, multă răbdare, îndemânare și ingeniozitate pentru îmbinarea semințelor și căutarea celor mai potrivite culori, astfel încât să se păstreze pe cât posibil registrul ortodox al culorilor. S-au folosit doar icoane bizantine, unele șabloane fiind luate chiar dintr-o carte pentru copii editată de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Copiii au fost sfătuiți ca în timp ce muncesc să mai facă un lucru folositor pentru suflet, și anume să se roage în gândul lor spunând: ‘Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi, păcătoșii’.

‘În icoanele lor se poate vedea sufletul curat și nevinovat al unor școlari care, deși trăiesc într-o lume ce se depărtează parcă tot mai mult de Dumnezeu, rămân alături de cele sfinte. În demersul nostru am avut tot sprijinul părinților, care și-au dat cu bucurie acordul ca fiicele, respectiv fiii lor să lucreze la realizarea acestor icoane și acasă, fiind conștienți că acest mod de petrecere a timpului liber este mult mai folositor decât statul la calculator sau televizor. Cel mai mare sprijin, pornind de la susținerea morală și terminând cu cea materială, a fost oferit de părintele paroh al Parohiei Barcea Nouă, care permanent a fost deschis la activitățile care au avut ca scop zidirea și întărirea în credință a micilor creștini’, a declarat pentru Ziarul Lumina Maria Păduraru, profesor de religie la Școala Nr. 2 din Barcea.

Pe acest drum, al ‘pictării’ icoanelor din semințe, copiii au fost îndrumați de bibliotecara Școlii Gimnaziale Nr. 2 Barcea, Avram Gabriela, și de profesoara de religie a școlii. ‘Realizarea unei singure icoane presupune mai multe etape, prima fiind alegerea sfântului sau scenei biblice și găsirea celor mai potrivite culori date de semințele plantelor lăsate de Dumnezeu pentru hrana noastră. După desenarea conturului icoanei pe un suport de carton, se începe lipirea cu pastă adezivă bob cu bob și bob lângă bob, fie el și de mac. Copiii au folosit peste 30 de tipuri de semințe, dintre care mei, susan, in, busuioc, cimbru, varză, roșii, castraveți, ardei, morcov, secară, linte, soia, hrișcă, pătrunjel, mac, orez, porumb, grâu și multe altele. Semințele sunt naturale, majoritatea folosite de părinții micilor iconari în grădinile pe care le cultivă an de an. Timpul alocat pentru realizarea unei singure icoane poate varia de la o săptămână la două săptămâni, în funcție de mărimea și complexitatea lucrării’, ne-a mai spus Maria Păduraru.

Petrecându-și timpul ‘pictând’ icoane, micii creștini vor înțelege că icoana este mărturia sfințirii trupului omenesc și fereastră către Împărăția lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente