Concursul Hristos împărtășit copiilor în școală și parohie la Galicea, județul Vâlcea

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la Școala Generală cu cls. I-VIII din localitatea Galicea, județul Vâlcea, a avut loc ieri, 12 aprilie 2011, Concursul local „Hristos împărtășit copiilor în școală și parohie”, informează arhiram.ro.

Concursul a fost organizat pe baza unui parteneriat în domeniul educației școlare și extrașcolare încheiat între Arhiepiscopia Râmnicului și Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, la inițiativa Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului. Prin acest parteneriat, părțile convin să colaboreze în vederea asigurării unor proiecte educaționale la nivel de instituții subordonate (parohii, respectiv unități școlare), privind programele Patriarhiei Române implementate la nivel național: „Hristos împărtășit copiilor”, „Centrul parohial pentru copii și tineri”, „Alege Școala!”.

Proiectul concursului a fost întocmit de către Antonie Chelcea, profesor de Religie la Școala cu cls. I-VIII Galicea și organizat cu sprijinul preoților parohi din comuna Galicea și a domnului Constantin Ionașcu Coordonator Proiect Dezvoltare Comunitară în cadrul Organizației World Vision.

La concurs au participat toate parohiile din localitatea Galicea: Bratia Deal, Cocorul, Cremenari, Galicea, Teiul și Valea Râului, fiecare parohie având câte un echipaj alcătuit din 6 elevi, coordonați de către preotul paroh.

Concursul s-a desfășurat în cadrul a patru probe: cântare religioasă specifică perioadei pascale, desen sau pictură cu tema „Patimile și Învierea Domnului”, probă de creație (poezie, eseu, cântec) și o altă activitate specifică temei concursului prin care elevii să transmită mesajul bucuriei pascale (interpretarea unei scenete, a unui psalm sau pasaj din Sfânta Scriptură, sculptură, modelaj, ouă încondeiate).

Clasamentul final al concursului s-a prezentat astfel: Parohia Galicea (locul I), Parohia Teiu (locul II), Parohiile Cococru, Cremenari și Valea Râului (locul III), iar Parohia Bratia (mențiune).

Comisia de evaluare a fost alcătuită din: Pr. Mihail Pretorian, Inspector pentru catehizarea parohială în cadrul Arhiepiscopei Râmnicului, D-nul Marin Dragomir, Directorul Școlii cu cls. I-VIII Galicea, Doamna Delia Dumea, asistent comunicare și relații publice în cadrul Organizației World Vision, Doamna Claudia Elena Fumuru, jurist în cadrul Primăriei Galicea și Ștefania Beatrice Ganda, elevă în cls. a VI-a și Președinta Consiliului Elevilor de la Școala cu cls. I-VIII Galicea.

Toți participanții au primit premii constând în diplome, cărți de rugăciuni, CD-uri cu muzică bisericească, icoane și dulciuri. Premiile au fost oferite de către Organizația World Vision și Primăria Galicea. Din partea Arhiepiscopiei Râmnicului, membrii echipajelor din concurs au primit revista de spiritualitate creștină pentru copii și părinți „Școala din Biserică”. Elevii participanți la concurs vor beneficia de o excursie de o zi la Mănăstirile Bistrița și Arnota, în data de 30 aprilie 2011.

Referitor la acest concurs părintele Mihail Pretorian, Inspector pentru catehizarea parohială a declarat: „Plecând de la îndemnul Mântuitorului „Lăsați copiii să vină la Mine”, grupul de inițiativă din comunitatea Galicea a conceput un proiect care își propune ca elevii să realizeze o legătură directă între noțiunile asimilate la clasă, la ora de Religie și viața Bisericii din parohie. Pentru un creștin nu este de ajuns să cunoască doar adevărurile teoretice, ci el trebuie să trăiască și să „conlucreze” cu harul lui Dumnezeu pentru a simți cu adevărat prezența lui Hristos. Este absolut necesar ca și după terminarea școlii tinerii să păstreze obiceiul de a participa la sfintele slujbe, la evenimentele importante din viața Bisericii, a localității, în general să păstreze atașamentul față de Biserică, respectul față de preotul duhovnic, să fie receptivi față de nevoile și idealurile comunității. Iar toate acestea să le facă nu dintr-o anume nevoie sau interes ci dintr-o dorință personală de a fi aproape de Dumnezeu, de a găsi resurse de putere și hrană spirituală pentru suflet și nu în ultimul rând o dorință de ucenicie alături de Hristos”.

Comentarii Facebook


Știri recente