Concursul dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae, la Craiova

Centrul de restaurare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova a găzduit joi, 14 martie, faza mitropolitană a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere, 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. Au participat cinci candidați, elevi seminariști și studenți din Mitropolia Olteniei.

Concursul național de teologie închinat emeritului preot și profesor Dumitru Stăniloae și-a desemnat câștigătorii la faza mitropolitană în Oltenia, după cum aflăm din Ziarul Lumina. În urma evaluării scrise, din numărul celor cinci participanți, doi dintre aceștia (un elev seminarist și un student) vor reprezenta Oltenia la București, în faza pe Patriarhie. Este vorba despre Petru Mihai Rădulescu, elev în clasa a X-a la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu (media 9,25), și Mihail Valeriu Zamfirescu, masterand al Facultății de Teologie din Craiova (media 9,25).

După o perioadă intensă de pregătire, cei trei elevi seminariști (doi de la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu și unul de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea) și cei doi studenți teologi craioveni, calificați în această etapă, s-au confruntat într-o întâlnire strânsă, cu subiecte formulate din întreaga viață și operă a pr. Stăniloae.

Concursul a fost deschis de pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care a ținut să sublinieze importanța personalității și operei marelui profesor și cleric al Bisericii Ortodoxe Române. Înaintea primirii subiectelor, fiecare participant a fost atenționat cu privire la importanța examenului și a rolului său în formarea spiritului competitiv, „benefic celor care doresc să se autodepășească”. Timpul de lucru pus la dispoziția concurenților pentru realizarea lucrării a însumat trei ore. Evaluarea s-a făcut de către o comisie de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, coordonată de Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Despre importanța și impactul acestui concurs în rândul participanților au fost făcute mai multe mărturisiri. „Acest concurs reprezintă o șansă pentru noi, elevii seminariști. Pregătirile le-am început încă de când am auzit de organizarea fazei eparhiale. Un rol foarte important în pregătirea noastră l-a avut părintele director, care ne-a pus la dispoziție întreaga bibliografie”, a mărturisit Petru Rădulescu, elev în clasa a X-a la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu.

„Subiectele au fost dificile, dar în același timp accesibile, întrucât opera părintelui Dumitru Stăniloae este foarte profundă. Prin intermediul acestui concurs, am reușit să aprofundăm învățătura dogmatică alcătuită de marele nostru teolog și, de ce nu, să încercăm să o așezăm în realitatea concretă a vieții noastre”, a spus Mihail Valeriu Rădulescu, student masterand în cadrul Facultății de Teologie din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente