Concursul de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns la final

Astăzi, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhei, are loc o conferință de presă în cadrul căreia vor fi comunicate rezultatele concursului de proiectare, informează ‘Ziarul Lumina’.

În perioada 30 iunie – 1 iulie, la Palatul Patriarhiei din București, s-au desfășurat lucrările Comisiei de evaluare finală a proiectelor depuse la concursul de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

La ședințele comisiei prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și membrii Comisiei patriarhale de coordonare pentru Catedrala Mântuirii Neamului, formată din Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, ing. Nicolae Noica, prof. ing. Daniel Stan, coordonatorul Sectorului Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, ing. Eugen Iordăchescu, consultant de specialitate, și ing. Vasile Crăcăoanu, secretarul Sectorului Monumente și construcții bisericești și al Comisiei de coordonare.

Vizionarea și evaluarea machetelor

‘În 30 iunie, membrii Comisiei de evaluare finală a proiectelor s-au întâlnit cu membrii subcomisiilor tehnice de evaluare care au lucrat timp de trei săptămâni, pe fiecare specialitate – arhitectură, rezistență, instalație și partea economică -, pentru acordarea unui anumit punctaj și stabilirea clasamentelor. Raportorii celor patru subcomisii au adus la cunoștința membrilor juriului punctajul și clasamentele. Ierarhii și ceilalți membri ai juriului au fost informați cu privire la criteriile de evaluare a proiectelor, după care s-au vizionat machetele. Au fost analizate din punctul de vedere al concordanței dintre criteriile stabilite și rezultatele din documentația depusă de fiecare participant. În urma acestor două acțiuni s-au făcut evaluarea finală și un ultim clasament în funcție de punctajele celor patru subcomisii tehnice de evaluare. Din suma punctajelor acordate a rezultat un clasament final, s-au stabilit câștigătorul concursului și modalitatea în care se vor acorda premii și distincții celorlalți participanți la concurs. Au urmat desecretizarea documentației, aflarea numelor societăților de proiectare înscrise și identificarea câștigărilor și a premianților’, a declarat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Premierea tuturor firmelor de proiectare înscrise la concurs va avea loc miercuri, 7 iulie, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente