Concursul de creativitate Bucuria Învierii în Arhiepiscopia Aradului

Școala Generală din Vladimirescu, județul Arad, a găzduit prima ediție a Concursului județean de creativitate a elevilor intitulat ‘Bucuria Învierii’, informează „Ziarul Lumina”. Manifestarea a fost organizată de Primărie, Arhiepiscopia Aradului, Inspectoratul Școlar și Grupul Școlar ‘Francisc Neuman’ din Arad.

Evenimentul a fost închinat sărbătorii Învierii Domnului și a reunit elevi, cadre didactice și cunoscuți meșteri populari arădeni.

‘Cunoașterea de către elevi a obiceiurilor legate de marile sărbători creștin-ortodoxe din timpul anului, precum și păstrarea acestora ca adevărate valori naționale sunt componente importante în demersul educațional al profesorilor de religie. Activitatea de astăzi constituie pentru tineri un prilej de a-și exprima atât talentul și creativitatea în încondeierea ouălor, cât și bucuria Învierii Mântuitorului’, a arătat diac. Florin Sirca, inspector de religie.

Cadrele didactice abilitate să predea disciplina religie în învățământul preuniversitar arădean au mediatizat acest concurs, acțiunea bucurându-se de o recepționare pozitivă.

Participanții la această competiție au fost elevi din învățământul gimnazial și liceal din municipiul și județul Arad, organizați în echipe formate din doi reprezentanți din fiecare școală, selectați de profesorii de religie dintre alți copii care și-au manifestat dorința de a cunoaște și învăța îndemânarea încondeierii ouălor și au arătat talent artistic-creativ. Exponatele au fost realizate de fiecare echipă la fața locului, în Atelierul tradițiilor populare al școlii-gazdă. Concurenții ajunși în această etapă finală s-au întrecut în a demonstra, deopotrivă, cunoaștere și măiestrie. În urma deliberării, membrii echipei de jurizare au acordat premiile I, II, III, precum și premii speciale.

Chiriarhul a binecuvântat strădaniile participanților

Emoțiile și bucuria elevilor au crescut atunci când în sala de concurs și prezentare a exponatelor a sosit Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Într-o scurtă alocuțiune, Înalt Preasfinția Sa le-a vorbit participanților despre simbolismul oului, germenele vieții, arătând că sunt în ou toate elementele care redau ceea ce înseamnă universul întreg, dar totodată oul este și un simbol al Învierii. Oul roșu, ouăle încondeiate sunt legate de sărbătoarea Paștilor și tradițiile care leagă această practică a vopsitului ouălor de Patimile și Învierea Domnului sunt diverse. De asemenea, le-a explicat copiilor și cadrelor didactice prezente însemnătatea perioadei Postului pentru credincioși și legătura sărbătorilor pascale cu anotimpul primăverii, al florilor și al primenirii naturii, într-un calendar solar și ciclic în legătură cu însăși socotirea datei sărbătorii Sfintelor Paști. Chiriarhul a lăudat priceperea concurenților și i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestei acțiuni.

În cadrul activității, meșterul popular Maria Aiftincăi le-a împărtășit elevilor o parte din tainele încondeierii cu ceară fierbinte a ouălor.

Premiile participanților le-au fost înmânate chiar de Înalt Preasfințitul dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, spre bucuria și satisfacția acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente