Concursul „Cuvioasa Parascheva și alți mari sfinți în conștiința creștinilor”, la sediul Asociației Nevăzătorilor din Iași

La Sediul Asociației Nevăzătorilor din Iași a avut loc ieri, 12 octombrie 2010, Concursul ‘Cuvioasa Parascheva și alți mari sfinți în conștiința creștinilor’, informează ‘Ziarul Lumina ‘, Ediția de Moldova. Delegat din partea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost pr. dr. Ioan Valentin Istrati, redactor-șef al Portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a făcut parte din juriu.

Concurenți din toate județele Moldovei: Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Vaslui și Bacău s-au reunit în Iași, depănând amintiri și participând la marele concurs despre sfinții Bisericii noastre. Mai bine de optzeci de oameni, strânși în sala Sediului Nevăzătorilor, așteptând marele eveniment.

Concursul nu a fost deloc o simplă formalitate. Aspecte teologice, istorice, culturale, etnice sau artistice au fost luate în considerare de organizatori și de membrii juriului. Discuții aprinse, echipe bine motivate, cunoștințe avansate de aghiologie și de istorie, toate acestea au făcut ca acest concurs să fie unul deosebit de disputat.

Întrebări despre Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Nicolae, Sfântul Andrei, Sfântul Dimitrie, Sfântul Ilie etc. au arătat extensia cunoștințelor biblice și istorice ale participanților, dar și profunzimea gândirii, entuziasmul ideatic și de exprimare. Nevăzătorii – pierzându-și cel mai important simț – dezvoltă în mod aprofundat memoria auditivă, sensibilitatea, spiritul analitic, contemplația. Lumea lor e o lume a gândirii și a simțirii curate, dincolo de aparențele și culorile acestei lumi. În plus, entuziasmul învățării, credința fierbinte și profundă, nerăbdarea de a răspunde – de cele mai multe ori perfect, bucuria cu care primeau valorizările juriului, toate acestea au întreținut o atmosferă în care duhul de rugăciune și iubirea de sfinți au fost atotcuprinzătoare. Mulți dintre ei se roagă zilnic acestora, alții cunosc pe de rost acatistele lor. Lumina mărturirii lor vine din interior și e o lumină trăită zilnic și experiată cu inima și cu viața întreagă.

La jumătatea concursului, pr. Istrati a propus audienței un dar special, un premiu pentru toți participanții la concurs: să meargă împreună și să se închine la moaștele făcătoare de minuni ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Maxim Mărturisitorul.

La finalul foarte disputat al concursului, câștigători au fost: premiul I – echipa Iași 2, premiul al II-lea – echipa de la Bacău, premiul al III-lea – echipa Iași 1 și mențiune – echipa din Suceava.

Toți competitorii au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan cărți cu viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva, compact discuri cu minunile Sfintei și cruciulițe. De asemenea, din partea Asociației Nevăzătorilor au fost și consistente premii în bani.

Cu lacrimi în ochii stinși, cu gesturi de nesiguranță, spre sfintele moaște

La final, pr. Ioan Valentin Istrati a transmis binecuvântările și felicitările Înaltpreasfințitului Teofan și aprecieri la adresa bunei organizări a concursului, precum și câteva cuvinte despre necesitatea cinstirii sfinților și despre puterea lor de avocați ai noștri în fața lui Dumnezeu prin rugăciune neîncetată. La final, toți participanții sunt câștigători, pentru că au învățat ceva din vieților sfinților și văd cum se poate omul mântui prin rugăciune, smerenie și jertfă.

După o scurtă agapă frățească, toți participanții s-au urcat în câteva microbuze și au mers să se închine la moaștele Sfinților Parascheva și Maxim Mărturisitorul. Cu lacrimi în ochii stinși, cu gesturi de nesiguranță, dar cu o imensă bucurie în suflete, nevăzătorii au urcat treptele baldachinului unde sunt depuse sfintele moaște și au sărutat trupurile pline de har, izvorâtoare de vindecare și de lumină neapusă. Și au cunoscut cu inima lor că în rai nu există deficiențe de vedere, ci doar privire pură și lumină lină izvorâtoare din inima lui Dumnezeu care se revarsă în oameni și-i face să lumineze de bunătate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…