Concursul coral „Tineri, lăudați pe Domnul!”, etapa mitropolitană

Luni, 12 octombrie 2009, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, s-a desfășurat concursul coral intitulat „Tineri, lăudați pe Domnul!”, etapa mitropolitană a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, informează cotidianul Ziarul Lumina.

La acest concurs coral, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au participat șase formații corale ale seminariilor teologice liceale din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.

La eveniment au participat preoți, profesori, invitați și credincioși care au audiat într-o atmosferă foarte frumoasă cele șase coruri ce au interpretat câte trei piese psaltice, două fiind la alegere, iar una fiind impusă de juriu prin regulamentul de concurs.

Acestă fază a concursului a fost deschisă de către părintele Adrian Niță, inspector în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a subliniat importanța acestui concurs și modalitatea de desfășurare a concursului.

La finalul concursului, Corul psaltic „Tronos” al Catedralei mitropolitane, condus de diac. Mihail Bucă, protopsalt, a susținut un scurt program muzical în calitate de invitat special la această etapă a concursului „Tineri, lăudați pe Domnul!”.

În încheiere, părintele profesor dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, președintele juriului, a specificat aprecierile juriului și a anunțat câștigătorul acestei faze a concursului, Corul Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Nifon Mitropolitul” din București. Pe locul al II-lea s-a clasat Corul Seminarului „Sf. Andrei” din Galați, pe locul al III-lea Corul „Dionisie Exiguul” al Seminarului Teologic din Constanța, iar celelate coruri aflate în concurs au primit diplome de participare. „Acest concurs reprezintă unul dintre elementele, aspectele efortului de a face ca ceea ce numim noi cântare tradițională de origine bizantină în Biserica Ortodoxă Română să rămână în sufletele tinerilor în așa fel încât ei crescând și slujind Bisericii noastre să se facă mesagerii acestei tradiții muzicale, tuturor credincioșilor. Ne dorim ca tinerii să transmită nu numai orice tip de cântare mai departe, ci o cântare de bună calitate atât din punct de vedere tehnic, muzical, cât și din punct de vedere eclesial, folositor mântuirii tuturor”, a declarat părintele profesor Vasile Grăjdian.

Dedicat grupurilor de muzică bizantină ale instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar din cadrul Patriarhiei Române, concursul se desfășoară anul acesta în două etape. Prima etapă se va desfășura la nivel de mitropolie, fiecare centru mitropolitan organizând până în data de 16 octombrie 2009 un astfel de concurs. În data de 27 octombrie, câștigătorii etapei mitropolitane vor participa la etapa națională. Câștigătorii etapei finale vor fi răsplătiți cu premii în bani: premiul I în valoare de 3.000 de lei, premiul al II-lea 2.500 de lei, premiul al III-lea 2.000 de lei. Se va acorda și un premiu special pentru cel mai bun dirijor, în valoare de 500 de lei.

Comentarii Facebook


Știri recente