Concursul Copilul învață iubirea lui Hristos s-a încheiat

Concursul ‘Copilul învață iubirea lui Hristos’ a avut un impact covârșitor, transpus atât în mass-media locală, cât și în cea națională. Și pentru că a încurajat copiii să-și pună în fapte credința, ideea concursului va continua, însă nu sub forma unei competiții, ci prin alte activități asemănătoare, informează Ziarul Lumina.

Organizat în cadrul programului ‘Hristos împărtășit copiilor’ și legat de anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, concursul ‘Copilul învață iubirea lui Hristos’ a constat în cooptarea celor mici în acțiuni altfel destinate adulților: realizarea unor proiecte social-filantropice.

Cei peste 10.000 de participanți au reușit un lucru demn de toată lauda. Au adunat în jurul lor întreaga comunitate. Unii au organizat spectacole cu bilet de intrare, alții s-au adresat comunității și autorităților locale, alții au organizat târguri și întâlniri comunale cu diferite evenimente la care fie au vândut lucrările pe care ei le-au realizat, fie au vândut povestea pe care și-au însușit-o și au dorit să o susțină. Este impresionant mai ales cum au reușit niște copii și adolescenți să găsească susținere financiară chiar și în localitățile lipsite de resurse.

Iar dacă realizatorii acțiunilor caritative au fost în jur de 10.000, și beneficiarii au fost tot cam atâția. Familii aflate în suferință, cu posibilități materiale foarte reduse, copii bolnavi, care încercau să continue școala și aveau nevoie de susținerea celor din jur, bătrâni singuri care au fost cercetați și ajutați – acest gen de oameni au fost în aria de întrajutorare vizată de copii.

Au reușit să strângă fonduri mai bine decât adulții

Unele proiecte au ieșit mai mult în evidență. De exemplu, la Roșiorii de Vede, copiii au strâns bani pentru renovarea Secției de nou-născuți a maternității din localitate. Sau un proiect din Râmnicu Vâlcea, unde cei mici au mers într-un sat din comuna Horezu la mai multe gospodării uitate de lume, ajutând pe fiecare cu câte ceva. ‘În general, în Ardeal, au existat proiecte structurate sistematic prin care copiii au ajutat nu doar un singur caz sau o singură familie, ci au reușit să susțină cazuri sociale – familii, bătrâni, precum și copii aflați în centre de plasament. Aceste proiecte sunt interesante întrucât au arătat disponibilitatea copiilor spre o arie foarte largă de activitate și interes sufletesc’, ne-a declarat pr. dr. Constantin Naclad, inspector în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, Biroul de catehizare pentru tineret. În total, în toată țara, s-au realizat 941 de proiecte, în valoare totală de peste 700.000 de lei.

Impactul concursului asupra societății românești a fost covârșitor. Copiii și-au dezvoltat creativitatea și inventivitatea în slujba aproapelui. Beneficiarii acestor acțiuni au apreciat mobilizarea și sprijinul primit. ‘Sigur, a fost și un impact la nivelul comunității, al parohiei, deoarece concursul a stârnit un entuziasm în parohie și a generat o atmosferă potrivită pentru desfășurarea unor activități viitoare privind sprijinirea celor în suferință’, mai spune pr. Naclad. Concursul a avut și un impact mediatic, care s-a arătat prin apariția și postarea pe internet a mii de materiale la nivelul mass-media locală și națională. ‘Numai cu o simplă tastare a numelui concursului pe un motor de căutare pe internet aflăm peste 700.000 de rezultate, ceea ce înseamnă că proiectul a avut o largă cuprindere.’

Tinerii au realizat că pot face foarte multe lucruri dacă sunt sprijiniți și li se oferă contextul potrivit pentru realizarea acestor tipuri de activități. ‘A însemnat o ieșire din tipicul obișnuit al orei de cateheză, venind în mijlocul comunității și punând în practică ce au învățat la ora teoretică de educație religioasă din cadrul bisericii sau al școlii’, consideră pr. Naclad. Dacă educația teoretică teologică nu ar apela la practică, atunci copiii n-ar avea șansa să pună în fapte credința.

Deprinderile bune vor continua

În toate eparhiile Patriarhiei Române a fost o mobilizare generală, implicându-se peste 1.000 de parohii. Din punct de vedere economic, Arhiepiscopia Bucureștilor a contabilizat 100.000 de lei, urmată de Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu 70.000 de lei, și de Arhiepiscopia Sibiului, cu 62.500 de lei. ‘Modul în care s-au implicat eparhiile, sigur, a fost diferit, și aici trebuie să ținem cont și de contextul economic al zonei. Un rol important l-a avut și proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’. Acolo unde acesta funcționează și are câțiva ani vechime, concursul a fost implementat cu ușurință’, explică pr. Naclad. Câștigătorii au fost premiați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Ideea concursului va continua, însă nu sub forma unei competiții, ci prin diferite activități asemănătoare, ‘pentru că acest concurs, de fapt, a urmărit două lucuri. În primul rând să creeze un model de lucru cu cei suferinzi și în al doilea rând să pună în practică în mod efectiv învățăturile pe care copiii le-au căpătat prin programul ‘Hristos împărtășit copiilor’. Or, aceste două direcții ale concursului sunt permanente, ele nu pot fi rezumate doar la o perioadă de timp sau un anumit context’, ne-a mai spus pr. Constantin Naclad.

‘Cei mici pot face lucruri mari’

Parohia ‘Sfântul Silvestru’ din Capitală a reușit să coopteze pentru proiectul concursului 197 de copii, care au fost îndrumați de părintele paroh Alexandru Gabriel Gherasim, împreună cu slujitorii acestui sfânt lăcaș, de profesorul de religie Cătălin Todorel Ciocan și de învățătorii și profesorii copiilor de la Școala nr. 23 ‘Sfântul Silvestru’, Școala nr. 11 ‘I.H. Rădulescu’, Liceul ‘C.A. Rosetti’, Liceul ‘George Enescu’, Colegiul ‘Dinu Lipatti’, Liceul ‘Timotei Cipariu’ și Liceul ‘George Coșbuc’, toate din București.

Copiii au realizat aranjamente florale în tehnica origami, felicitări, mărțișoare și icoane pe sticlă, pe care le-au vândut sau le-au oferit donatorilor. Cei mai talentați au susținut un spectacol, în pauza căruia a fost o expoziție cu vânzare a lucrărilor copiilor. La spectacolul care a avut momente de muzică, poezie și teatru a fost invitat și rapsodul popular Gelu Voicu, care a devenit și donator. Din cei peste 6.500 de lei adunați au fost ajutați mai mulți bătrâni singuri și familii în dificultate, beneficiarii permanenți ai cantinei sociale a parohiei și copii cu dizabilități. Proiectul acesta, care s-a numit ‘Cei mici pot face lucruri mari’, a câștigat premiul I în Arhiepiscopia Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente