Concursul „Bucuria de a fi creștin” în Arhiepiscopia Iașilor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a desfășurat joi,16 mai 2013, în Arhiepiscopia Iașilor, faza eparhială a Concursului Național „Bucuria de a fi creștin”, organizat în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași, potrivit doxologia.ro. În urma jurizării, cei trei câștigători ai secțiunilor „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular”, „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” și”Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză”, vor participa la faza națională a concursului, ce va avea loc în ziua de 20 mai 2013, la Patriarhia Română.

Faza eparhială a Concursului-spectacol „Bucuria de a fi creștin”, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Romane, cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena,a avut loc la Iași joi, începând cu ora 10.00, în Sala „Dr. Iustin Moisescu”. Desfășurat pe trei secțiuni, evenimentul a reunit copii din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, iar juriul i-a avut în componență pepr. prof. drd. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina Religie al Inspectoratului Școlar Județean Iași,pe pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și pe prof. dr. Oana Simona Zaharia de la Școala „Alecu Russo” din Iași. „Etapa eparhială a Concursului Național «Bucuria de a fi creștin» a adunat la Iași 40 de copii participanți din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor.Cu toate că este foarte dificil să faci ierarhizări între copii, să arăți care a fost mai bun, mai expresiv,și care a reușit să-și exprime mai vizibil bucuria,noi, membrii juriului, am încercat să valorizăm, să încurajăm și să decidem care sunt reprezentanții eparhiei pentru etapa viitoare, cea națională,așa cum într-o familie părinții încearcă, și cu ajutorul lui Dumnezeu reușesc, să-i mulțumească și să-i valorizeze pe fiecare dintre copii în parte”, ne-a declarat pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilorși membru al juriului.

Pe lângă partea de spectacol, Concursul Național „Bucuria de a fi creștin” a evidențiat creativitatea, sensibilitatea artistică, dar și atașamentul elevilor participanți față de credința Bisericii noastre strămoșești, cât și a preoților și profesorilor îndrumători. „Pentru a participa la acest concurs, am rupt din timpul meu liber și am acordat copiilor cu care am venit multă atenție și răbdare. Bucuria de a lucra cu cei mici te pune întotdeauna în postura de a gândi altfel, mai pur, mai frumos. Felicit organizatorii acestui concurs, mai ales datorită anvergurii sale, dar și pentru că îi implică în mod real pe copiii noștri în activitatea Bisericii”, ne-a spus pr. Mihai Claudiu Foca din parohia „Nașterea Maicii Domnului”din Dumbrăvița, protopopiatul Dorohoi. La fel, profesoara de Religie Daniela Lupiș de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași a subliniat avantajele unui asemenea concurs-spectacol:”Participarea la un concurs de acest gen implică o încărcătură emoțională deosebită, pentru că nu e vorba doar de talentul pe care Dumnezeu îl dă copiilor, acela de a cânta, de a interpreta și de a recita, ci și de trăirea pe care o au copii participanți. Inițiativa organizării acestui eveniment este binevenită, pentru că ne motivează pe noi, profesorii de Religie, de a descoperi noi talanți în elevii noștri, iar pe cei mici îi motivează,pentru că se pot bucura de ceea ce Dumnezeu le-a dăruit, transmițând la rândul lor, celorlalți, lauda lui Dumnezeu,prin vocile lor calde și sufletele lor curate”.

Daria- Teodora Bahrim, Daria Pintilieși Bianca-ElenaBatîr, câștigătorii etapei eparhiale

În urma jurizării care a avut în vedere mai multe criterii obiective, în concordanță cu conceptul elaborat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Romane, s-au stabilit trei câștigători ai Arhiepiscopiei Iașilor, care vor participa la faza națională a concursului, ce va avea loc în ziua de 20 mai 2013, la Patriarhia Română. Astfel, la secțiunea „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular” locul I a fost obținut de Daria-TeodoraBahrimde la parohia „Sf. Cuvioasă Parascheva” a Protopopiatului Iași 1, la secțiunea „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios”, câștigătoarea a fost Daria Pintilie de la parohia Negulești a Protopopiatului Roznov, iar la secțiunea „Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză”, va merge mai departe la faza patriarhală Bianca-Elena Batîr din parohia „Nașterea Maicii Domnului”din Dumbrăvița, Protopopiatul Dorohoi.

La final, participanții au primit diplome și premii constând în cărți, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor și reprezentantul la eveniment al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a transmis arhiereștile binecuvântări, precum și un scurt mesaj: ” Etapa eparhială a acestui concurs arată pe de o parte,cât de mare este Arhiepsicopia Iașilor, iar pe de altă parte, cât de importantăeste lucrarea catehetică pe care o fac preoții, profesorii și lucrătorii bisericii,în domeniul acesta al catehezei. Spun aceasta pentru că atunci când vedem copii mulți, dar și bine pregătiți, înseamnă că, undeva, o sămânță a rodit în mod binecuvântat, iar această rădăcină a lucrării în ogorul sufletelor acestor copii trebuie să crească și să se desăvârșească necontenit. Noi, caoameni, nu suntem numai minte, nu suntem numai inimă, nu suntem numai voință. Suntem toate acestea trei la un loc și ceva mai mult. Din întâlnirea cu copilăria sau din întâlnirea cu Hristos în fața Sfântului Potir, descoperim în fiecare zi noi și noi dimensiuni,care trebuie valorificate, scoase la iveală și oferite lui Dumnezeu ca un dar, pentru ca El să înmulțească acest dar, iar apoi să ni-l ofere din nou înmulțit și binecuvântat. Aceasta este logica ce a dus la implementarea acestui proiect la nivelul Sfintei Patriarhii, un proiect pornit tocmai din această nevoie de a prezenta lui Hristos ofrande în chipul pregătirii și al prezenței atât de frumoase a acestor copii”.

Comentarii Facebook


Știri recente