Concurs național interdisciplinar, la Brăila

La Liceul Teoretic ‘Panait Cerna’ din municipiul Brăila s-a desfășurat miercuri, 23 martie, etapa județeană a concursului național interdisciplinar, denumit ‘Cultură și spiritualitate românească’, ediția I, informează „Ziarul Lumina”. Scopul acestei competiții este valorificarea potențialului creativ al tinerilor cu privire la capacitatea acestora de a exprima viziunea despre lume, despre condiția umană sau despre artă.

În perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2011, concursul a fost promovat în școlile gimnaziale și liceale din țară. Între 20 și 27 februarie au fost selectate cele mai bune esee care au întrunit între 80 și 100 de puncte pe secțiune, lucrări care s-au înscris pentru etapa județeană.

Participarea unui număr destul de mare de elevi dovedește că aceștia au înțeles faptul că literatura română cuprinde în paginile ei numeroase mărturii ale unei adânci trăiri religioase. Este bine cunoscut faptul că odată cu formarea poporului român a avut loc și încreștinarea lui.

Concursul a fost organizat de către Direcția Generală ‘Educație și învățare pe tot parcursul vieții’, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, în vederea cunoașterii aprofundate a acestei strânse legături pentru elevii din clasele V-XII, iubitori ai adevăratelor valori românești. Concursul a fost proiectat pe două secțiuni, cea dintâi adresându-se elevilor claselor V-VIII, având ca tematică ‘Lumea între sacru și profan’, iar cea de-a doua secțiune, pentru clasele IX-XII, cu tema ‘Hermeneutica textelor sapiențiale’.

Obiectivul general al acestei competiții cultural-spirituale îl reprezintă valorificarea potențialului creativ al elevilor de gimnaziu și de liceu, cu privire la capacitatea acestora de a înțelege și de a exprima, dintr-o perspectivă personală, viziunea despre lume, despre condiția umană sau despre artă, așa cum acestea sunt reflectate în literatură, prin valorificarea elementelor de cultură religioasă.

Concurs intelectual de înaltă ținută

În urma evaluărilor, comisia de concurs a hotărât ca la etapa națională, ce va avea loc în perioada 14-15 mai 2011 la Colegiul Tehnic din municipiul Rădăuți, județul Suceava, să meargă următorii câștigători: la secțiunea claselor V-VIII, Coleașă Valentina Cristina, clasa a VII-a de la Școala cu clasele I-VIII ‘Fănuș Neagu’ din Brăila, care a primit 99 de puncte, și Brezuică Adela, clasa a VII-a de la Școala cu clasele I-VIII ‘Ion Creangă’ din Brăila, care a primit 98 de puncte; iar la secțiunea claselor IX-XII: Cange Veronica, clasa a X-a de la Liceul Pedagogic ‘D.P. Perpessicius’ din Brăila, care a acumulat 98 de puncte, și Ghețu Alexandra, clasa a X-a de la Liceul Pedagogic ‘D.P. Perpessicius’, tot din Brăila, cu un total de 95 de puncte.

Despre modul în care a fost receptat acest concurs la nivelul județului Brăila a vorbit domnul inspector de limba și literatura română, prof. Adrian Simion. ‘Cred că ideea unui concurs interdisciplinar română-religie trebuie privită ca o provocare intelectuală de înaltă ținută. Interferența celor două discipline este una absolut firească, iar literatura și religia coexistă în unele din textele care figurează în programa școlară la limba și literatura română. Am promovat în toate unitățile de învățământ din municipiu și județ acest concurs și am constatat cu satisfacție că aproape 100 de elevi s-au calificat la etapa județeană, ceea ce arată că elevii brăileni sunt interesați de concursurile școlare, în special de cele cu caracter interdisciplinar’, a spus prof. Adrian Simion.

În același context, părintele profesor Grecu Florin, inspector de religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, a remarcat că ‘este momentul să dăm cuvintelor adevărata lor putere creatoare și să nu uităm că ele își au obârșia din Cuvântul lui Dumnezeu-Domnul nostru Iisus Hristos. Mulțumim pe această cale Înalt Preasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care poartă de grijă întotdeauna cu părintească dragoste copiilor și tineretului dornic de cunoaștere și de spiritualitate’.

Ca semn al aprecierii și încurajării, Arhiepiscopia Dunării de Jos a dorit să-i recompenseze atât pe elevii premianți, cât și profesorii organizatori ai acestui concurs.

Comentarii Facebook


Știri recente