Concurs național de creație literară și artistică, la Oradea

Liceul Teologic Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a inițiat în Postul Crăciunului din acest an proiectul educativ ,,Domn, Domn, să-nălțăm!”, proiect care a avut ca reper central organizarea unui concurs național de creație literară și artistică, adresat elevilor din clasele V-XII, indiferent de confesiune, informează Pr. Prof. Alin Sonea.

Astfel, elevii au putut să rememoreze marele praznic, să redescopere semnificațiile moral-religioase ale Crăciunului, să mențină vii tradițiile și obiceiurile strămoșești.

Partenerii acestui proiect educațional au fost: Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, iar dintre școlile orădene: Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” și Grupul Școlar Sanitar ,,Vasile Voiculescu”. Echipa de proiect a fost alcătuită din: PC Prot. Prof. Radu Rus – director adjunct, D-na Adriana Oprea – director adjunct, PC Pr. Prof. Dorel Leucea – profesor, D-na Florica Popovici – profesor, D-na Georgeta Bulinschi – profesor, D-na Bianca Platona – reprezentant al Consiliul elevilor.

Doamna profesoară Monica Dumitraș, coordonatoarea acestui proiect, consideră că numărul elevilor implicați este impresionant, având în vedere faptul că este prima ediție. La concurs au participat 464 de elevi (214 la creație literară, 113 la prezentări PowerPoint, 84 la Decorațiuni de Crăciun și 53 la pictură pe sticlă sau lemn). Ei au fost coordonați de 128 de profesori, din 25 de județe ale țării (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Buzău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea) la care se adaugă și București.

În perioada 10-16 decembrie au fost evaluate lucrările realizate de elevii participanți la concurs, iar vineri 17 decembrie a avut loc desemnarea câștigătorilor. Pentru a marca acest moment festiv, de la ora 1300, în sala festivă a Liceului Aurel Lazăr din Oradea a avut loc un spectacol cultural-artistic, bazat pe tradiția primirii colindătorilor din seara de Ajun, spectacol regizat de doamnele profesoare Laura Lup, Elena Dumitraș și Zita Bondar de la Liceul Aurel Lazăr. Colindătorii primiți au fost dintre elevii de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, de la Liceul „Aurel Lazăr” și de la Liceul „Vasile Voiculescu”, care au interpretat un repertoriu bogat de colinde tradiționale românești.

La eveniment au fost prezenți părintele Florin Negruțiu, inspector de specialitate pentru religie și părintele profesor Radu Rus, director adjunct al Liceului Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu și vicar administrativ al Episcopiei Oradiei, care au vorbit despre semnificația Crăciunului și despre importanța pregătirii sufletești pentru întâmpinarea acestei sărbători.

Rezultatele concursului vor fi transmise profesorilor îndrumători până în data de 15 ianuarie 2011, iar pe parcursul lunii ianuarie vor fi trimise premiile și diplomele.

Creațiile literare și artistice din cadrul proiectului au fost dublate de câteva acțiuni filantropice. Elevii din ciclul primar de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au strâns peste 100 de kg de alimente și jucării, iar elevii din ciclul gimnazial și liceal au adunat peste 300 de kg de alimente, care au fost donate Centrului de Plasament Nr. 2 din Oradea, iar prin intermediul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, alimentele au fost distribuite și unor cămine de bătrâni din județul Bihor.

Creațiile de la secțiunile Decorațiuni de Crăciun (realizate din materiale ecologice sau reciclabile) și Pictură pe sticlă sau lemn sunt obiectul unei expoziții, deschise la Liceului Teologic Ortodox până la sfârșitul lunii ianuarie. Obiectele realizate de copii demonstrează că încă mai există creativitate și respect față de valorile autentice românești, fiind în același timp purtătoare a unui mesaj esențial: Nașterea Domnului.

În mediul rural obiceiurile strămoșești încă se mai păstrează, dar în cel urban spiritul Crăciunului tinde să dispară, fiind înlocuit de aspectul comercial al sărbătorii.

Cultivarea acestor minunate tradiții precum și a altor modalități de cinstire, rememorare și actualizare a marelui praznic în rândul copiilor este o datorie majoră a familiei, a Bisericii și a instituțiilor de învățământ. Iar atunci când acestea au și menirea creării unor punți de legătură între copii aparținând diferitelor organizații școlare, scopul este cu atât mai nobil.

Acest proiect educativ și-a propus redescoperirea semnificației religioase a Crăciunului pentru a putea primi cu sufletul deschis vestea Nașterii lui Iisus Hristos. Prin activitățile din cadrul acestui proiect se dorește construirea unei conduite morale atât prin intermediul educației religioase, cât și prin literatură, artă sau prin informatică.

Comentarii Facebook


Știri recente